Tomatenpuree: menig gerecht knapt er flink van op. De kleine blikjes zitten namelijk boordevol geconcentreerde tomaten. Een echte smaakmaker dus. Maar hoe kan het dat zo’n klein potje maar 40 cent kost? Eén losse tomaat kost immers net zoveel. De Keuringsdienst werpt een kritische blik op goedkope blikjes tomatenpuree.

Kleine blikjes bomvol smaak

Tomatenpuree is in kleine blikjes of handige tubes te verkrijgen. De kleinste blikjes bevatten zo’n 70 gram puree, de grotere variant twee keer zoveel. Dat is niks, vooral gezien het feit dat een losse tomaat 75 tot 100 gram weegt.

Toch is zo’n klein blikje puree van 70 gram genoeg om gerecht voor vier personen smaak te geven. In een verpakking van 70 gram zijn namelijk zo’n vijf tomaten verwerkt. Hoe ze vijf tomaten in zo’n klein blikje krijgen? Fabrikanten koken tomaten in en onttrekken het vocht tot er een geconcentreerde puree overblijft. Dit maakt het des te gekker dat zo’n blikje puree hetzelfde kost als één losse tomaat.

Enorm prijsverschil

Een groot blikje tomatenpuree van 140 gram kost ongeveer 60 eurocent (4,29 euro per kilogram). Voor verse tomaten gaan we uit van een gemiddelde prijs van 3,58 euro per kilogram. Losse tomaten zijn op basis van gewicht dus een stuk goedkoper.

Maar om een kilo tomatenpuree te maken heb je wel zes keer zoveel tomaten nodig. Als je zelf een kilo tomatenpuree zou willen maken, ben je dus 21,48 euro kwijt. Maar hoe kan het dat verse tomaten zoveel duurder zijn dan geconcentreerde puree in blik, waar ook nog eens extra arbeid voor is verricht?

De kosten van transport en opslag

De prijs die je als consument voor een product betaalt, ligt voor een groot deel aan transport- en opslagkosten. Bij verse tomaten zit een groot deel van de kosten in het transport, de opslag en de arbeid om de tomaat te vervoeren en in de schappen te leggen. 

Per volume nemen verse tomaten meer ruimte in dan tomatenpuree. Je kunt hierdoor een stuk minder verse tomaten in een vrachtwagen vervoeren dan blikjes tomatenpuree.

Het hoeven geen fotomodelletjes te zijn

Bovendien hoeven tomaten bestemd voor tomatenpuree niet perfect te zijn. De tomaten die niet mooi genoeg zijn voor de verkoop in supermarkten, gebruiken ze voor de productie van saus en puree.

Daarnaast houden supermarkten ook rekening met het percentage aan tomaten dat bederft, en dus niet verkocht kan worden. Dit wordt doorberekend in de kiloprijs. Maar dan hebben we de allerbelangrijkste reden nog niet eens gehad!

Speciale tomaten

Wat blijkt? De industrie gebruikt speciaal gekweekte tomaten die erg veel droge stof bevatten. Deze pureetomaat bevat veel minder vocht dan de verse tomaat die je in de supermarkt koopt. Zo houden de pureemakers namelijk meer puree over bij het inkoken van de tomaten. Het zijn tomaten die niet lekker zijn om te eten, maar levert de producent wel een hoger rendement op. Maar wie verdient er aan de blikjes geconcentreerde tomatenpuree?

Keuringsdienst van waarde uitzending

In 2005 ging de Keuringsdienst langs bij een fabriek van blikjes tomatenpuree. Toen kostte een klein blikje puree zelfs maar 8 cent. 

De manager van de fabriek, Antonio De Micco, zegt in de uitzending: ‘Het blikje kost ons zo’n 2,5 cent. Daar komen nog productiekosten bovenop waaronder energiekosten, onderhoud en personeel. Uiteindelijk verkopen we een blikje tomatenpuree aan de supermarkt voor zo’n 6 eurocent per stuk.’

De supermarkt moet vervolgens zelf de transport-, opslag- en distributiekosten betalen. Er zitten dus erg kleine winstmarges op dit bewerkelijke product, maar het lokt de klant wel de supermarkt in.

Wil je de inhoud van je winkelmandje écht leren kennen?

De online Keuringsdienst van waarde supermarktgids gidst je door de supermarkt

Keuringsdienst van Waarde - header supermarktgids