Als je een krent bent, koop je rozijnen in plaats van druiven. De gedroogde druif is immers stukken goedkoper dan zijn verse broer. Voor de prijs van een trosje krijg je vijfentwintig keer zoveel rozijnen. Dat terwijl rozijnen ook nog lang moeten zonnebaden. Hoe kunnen rozijnen dan toch zoveel goedkoper zijn?

Prijsverschil

Een kilo rozijnen kost ongeveer 2,60 euro, terwijl tafeldruiven voor 5,40 euro per kilo in de schappen liggen. Op het eerste gezicht lijkt dit vreemd, aangezien je een druif makkelijk kunt plukken en er voor de productie van rozijnen nog extra werk te verrichten is.

De groene Thompson Seedless, ook bekend als de Sultana-druif, is het populairste druivenras voor het maken van rozijnen. Deze druiven worden geplukt en vervolgens drie weken op papier in de zon gelegd om te drogen.

Zonnebaden

Na deze drie weken worden de gedroogde druiven naar de fabriek gebracht. Daar worden de steeltjes verwijderd, worden de rozijnen gewassen en worden ze verpakt. Bij blanke rozijnen verloopt het proces iets anders. Witte rozijnen, ook gemaakt van Sultana-druiven, worden in een kamer met zwavel bedwelmd en gaan daarna de oven in, waardoor ze hun kenmerkende witte kleur krijgen. Deze rozijnen liggen dus niet drie weken in de zon te bakken.

Er zit dus behoorlijk wat werk achter het maken van rozijnen. Toch zijn ze goedkoper dan druiven, terwijl je zou denken dat druiven alleen maar geplukt hoeven te worden en dus veel minder kosten met zich meebrengen. Vaak bevatten zakken rozijnen ook nog 25 keer zoveel druiven als een bakje tafeldruiven. Worden we als consument om de tuin geleid?

Schijn bedriegt?

Bij het telen van tafeldruiven komt meer werk kijken dan je misschien verwacht. Mensen die een bakje tafeldruiven in de supermarkt kopen, willen graag een mooie tros druiven hebben. Fabrikanten weten dat en geven deze druiven daarom veel water zodat ze mooi volgroeien.

De 'slechtere' druiven van een tros worden door de teler verwijderd, zodat de goed gelukte druiven verder kunnen groeien. Bij rozijnen maakt dit niet uit, omdat elke druif in de zon wordt gelegd om te transformeren tot rozijn. Dat betekent een oogstpercentage van honderd procent voor rozijnen, terwijl bij de tafeldruiven tot dertig procent van het trosje in de prullenbak kan verdwijnen.

Bovendien zijn tafeldruiven bederfelijke producten die gekoeld moeten blijven, en dus gekoeld vervoerd moeten worden. Het oogsten van druiven vereist ook meer mankracht. Het productieproces voor het maken van rozijnen gebeurt namelijk bijna volledig machinaal.

Elke druif kan een rozijn worden

Dus, waarom zijn rozijnen een koopje vergeleken met druiven? Nou, tafeldruiven vergen veel liefde en zorg om ze mooi en sappig te maken. En daar hangt een prijskaartje aan. Rozijnen? Die zijn minder kieskeurig. Bijna elke druif kan een rozijn worden en het proces is grotendeels geautomatiseerd. Geen gedoe met koeling of een selectie van de mooiste druiven. Dus ben je een krent? Koop dan rozijnen.