Ontbijtgranen zijn hip. Wie voor het ontbijtschap in de supermarkt staat, heeft genoeg te kiezen. Start je de dag met muesli, granola of cruesli? Want wat is het verschil, en is de ene soort gezonder dan de ander?
De keuze is reuze
Het supermarktschap met ontbijtgranen lijkt soms oneindig. Hoe moet je als consument kiezen tussen de soms wel honderd verschillende dozen ontbijtgranen? Allereerst is het handig om te weten waar ze van gemaakt worden. Onderscheid in hoofdingrediënten kan gemaakt worden in cornflakes en ontbijtgranen als muesli, cruesli en granola. Ontbijtgranen worden vrijwel altijd van haver gemaakt. Bij cornflakes ligt dit net wat anders. Die kunnen van mais, tarwe en/of haver gemaakt zijn.
Of je nou muesli of granola eet, het begint dus met dezelfde basis: havervlokken. Muesli is de bakermat van ontbijtgranen: havervlokken zonder al te veel poes pas. Cruesli daarentegen is een merknaam. Dit is eigenlijk krokante muesli met een leuke naam. Bij cruesli worden de havervlokken gebakken en besprenkelt met wat suiker, honing of siroop. Vandaar de krokante muesli. Als je kijkt naar de ingrediënten is granola is niet veel anders dan cruesli. Het enige verschil is dat de krokante muesli in grotere brokken in de doos zit, terwijl granola verkruimeld wordt tot losse vlokken.
Hip imago
Toch zit er ondanks de minieme verschillen in ingrediënten, wel een groot verschil in het imago. Wie de blits wil maken bij het ontbijt moet granola nemen. Er zijn zelfs speciale granolawinkels waar je allerlei variaties kan kopen. Beauty granola, zodat je een mooiere huid krijgt. Granola met dadelsiroop voor een extra lekkere smaak. Er is zelfs granola met speciale kruiden die je lekkerder in je vel laten zitten. Adaptogene granola wordt zoiets genoemd.
Wetenschappelijk bewijs is daar trouwens niet voor. Het gaat er vooral om dat de consument een goed gevoel krijgt. Granola heeft namelijk de reputatie dat het de gezondste optie is.
(On)gezonder
Dat is echter onterecht. Sterker nog, wie muesli, cruesli en granola vergelijkt, komt erachter dat granola soms zelfs de ongezondste van de drie is. Dat komt door de hoeveelheid suiker die in granola zit. Fabrikanten zetten maar al te graag op de doos dat er geen geraffineerde suiker in de granola zit.
Daarmee bedoelen zij dat er niet letterlijk suiker is toegevoegd. Granola wordt echter gebakken in een bak met siroop of honing. Een goede diëtist zal je vertellen dat het voor het lichaam helemaal niet uitmaakt of je suiker direct binnenkrijgt, of dat het via honing of siroop komt.
Granola kan dus minstens zoveel suiker bevatten als andere ontbijtproducten. De gezonde reputatie is dus niet altijd terecht. Wil je voor de gezondere keuze gaan, let dan vooral op de ingrediënten en voedingswaarden.