Nederlanders zijn dol op zuivel. Melk, kaas, yoghurt en kwark: we eten er maar liefst zo’n 350 gram per dag van! Maar yoghurt en kwark, wat is daar precies het verschil tussen?

Kwark en yoghurt lijken misschien op elkaar, maar het zijn twee verschillende producten. Lees verder om te weten hoe de zuivelsoorten verschillen. 

 

Wat is yoghurt?

Yoghurt is een dikke zure melk. Klinkt niet heel smakelijk, maar het is wel een goede manier om melk te conserveren. De melk verwarm je tot ongeveer 35 graden Celsius. Daaraan voeg je dus melkzuurbacteriën toe, die de yoghurt fermenteren en zuur maken. Ze conserveren de melk omdat deze bacteriën andere gevaarlijke bacteriën geen kans geven te groeien.

De bacterieculturen bepalen de dikte, de structuur, maar ook de aroma van de yoghurt. Goed roeren, zodat het er goed doorheen zit, laten staan en dan heb je de volgende ochtend dikke yoghurt. Dus: melk, melkzuurbacteriën, temperatuur en tijd. Dat heb je nodig om yoghurt te maken.

Wat is kwark?

Kwark is eigenlijk kaas. De Fransen noemen het dan ook ‘fromage frais’ ofwel verse kaas. In klassieke kwark wordt namelijk naast de melkzuurbacteriën ook stremsel toegevoegd, net als bij kaas. Dit ingrediënt maakt hét verschil tussen yoghurt en kwark.

Ook mag kwark bijvoorbeeld pas kwark genoemd worden van de Warenwet als het eiwitgehalte in de vetvrije droge stof ten minste 60% is. Bij yoghurt is dit 37%. In een bakje kwark (150 gram) zitten11,2 gram eiwitten en 12 gram vet. In een bakje yoghurt (150 gram) zitten 5,7 gram eiwitten en 4,1 gram vet. Mocht je dus niet veel vet binnen willen krijgen, kun je beter gaan voor de yoghurt. En mocht je veel eiwitten binnen willen krijgen, kun je beter gaan voor kwark.

Koken met yoghurt

Yoghurt met fruit is altijd lekker. Maar je kan veel meer met yoghurt. Bekijk hier een paar recepten die je zelf makkelijk kan maken: