Eén blik op de bierkaart en je kan er niet omheen. Speciaalbier zo speciaal dat het zijn eigen naam draagt. De IPA of ook wel de I.P.A. Blond of donker, licht of zwaar, aan de prijs of goedkoop. Smaakt naar bier, ananas, sinaasappel en alles daartussenin. Lekker hip met hop. Maar als IPA alles kan zijn, wat is het dan precies? 

Wat betekent IPA? 

IPA of I.P.A. is een Engelse afkorting voor India Pale Ale. Toch gaat het verhaal dat deze soort bier niet ín India is ontstaan, maar op de weg ernaartoe. Rond de jaren 1700 reisden er vanuit Londen Engelse kolonisten naar India. 

Aan boord vond je bier, al smaakte dat na een aantal maanden een stuk minder lekker. Totdat de Engelsen ontdekten dat je bier beter conserveert als je meer hop toevoegt. Voilà: de India Pale Ale was geboren. 

Soorten IPA 

Spoel door naar het heden en de klassieke India Pale Ale is allang niet mee de enige in zijn soort. Sta je voor het IPA-schap in je super? Dan is de keuze reuze.  

Van English IPA tot aan American IPA, Double IPA (DIPA), Triple IPA (TIPA), New England IPA (NEIPA), Hazy IPA, West Coast IPA en Session IPA. IPA’s met hoog of laag alcoholpercentage, met ananassmaak of aardse tonen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.  

Er bestaat zelfs een Milkshake IPA, die door de toevoeging van lactose romiger van smaak is. Bierbrouwer Bernd Beersma zegt in de Keuringsdienst van waarde-uitzending: ‘Er zijn zoveel IPA’s als je fantasie aankan.’  

Per jaar zien honderden nieuwe soorten IPA het levenslicht. Maar wat is dan de verbindende factor tussen al deze bieren, en hoe smaken ze? 

Hoe smaakt India Pale Ale bier? 

De gemene deler van IPA legt biersommelier Derek Walsh uit in de Keuringsdienst van waarde-uitzending uit: ‘De gemeenschappelijke eigenschap is dat ze veel hop gebruiken en dus vrij bitter zijn.’  

Regulier bier bevat ook hop, alleen dan in veel lagere hoeveelheden, zegt bierbrouwerij-eigenaar Erwin Moll: ‘In IPA zit tot wel tien of soms vijfentwintig keer meer hop.’ 

Hoeveel hop moet een IPA dan bevatten voordat het deze titel kan dragen? 

 

Hoppige kwestie 

Dat een IPA méér hop bevat dan andere soorten bier, maakt het speciaal. Toch zitten er haken en ogen aan de hoeveelheid hop in de biersoort.  

Hopleverancier Nicolas Soenen licht in de Keuringsdienst van waarde-uitzending toe: ‘Dat is allemaal niet wettelijk vastgelegd. Er zijn wel heel veel verschillende soorten IPA’s, maar er is weinig echte regelgeving rondom: wat is nu exact een IPA?’ 

Ter vergelijking: in het Warenwetbesluit staat er wel dat je pils alleen zo mag noemen als je het hebt over 'lichtgekleurde bieren met een extractgehalte van de stamwort van 11 tot 13,5 procent'. Voor de IPA is er geen soortgelijke wet.

Vrij spel voor de IPA 

Doordat regelgeving ontbreekt, krijgt de bierproducent vrij spel om een IPA-label te plakken op allerlei soorten bier. 

Zo is de IPA een bovengistend bier. Het gisten gebeurt bij hogere temperaturen (tussen 15-25 °C) dan ondergistend bier zoals pils (tussen 4-12 °C). Door de warmte gist bovengistend bier korter dan de ondergistende variant. 

Toch bestaan er ook ondergistende IPA’s, zoals Cold IPA of LIPA (Lager IPA). Dat dit per definitie dan geen IPA zou kunnen zijn, deert de bierproducent niet.  

Retaildeskundige Paul Moers: ‘Met een oorspronkelijke IPA hebben de bieren van nu uiteindelijk weinig meer te maken. IPA is een hele populaire paraplu geworden om alles wat maf is onder te hangen. Dat zorgt ervoor dat er continu maffe smaken geproduceerd worden waar mensen blij van worden.’ 

Hoe zit het met de prijs van IPA?

Doordat er in een IPA veel meer hop zit dan in regulier pils, kost een blikje IPA doorgaans een stuk meer. Een kratje IPA zie je in de super daarom ook niet liggen. Toch vind je in het schap blikjes IPA die goedkoper zijn dan menig pils. Hoe kan dat? 

IPA - Keuringsdienst van waarde - Ersin Kiris

Dus wat is het nu? 

Wil je de smaak van een klassieke IPA of India Pale Ale omschrijven, dan is ‘hoppig’ of ‘bitter’ het goede woord. Doordat het biertje vroeger een lange boottocht moest overleven, voegden Engelsen extra hop toe ter conservering.  

Dus wat houdt de IPA precies in? Tegenwoordig bestaan er geen regels die de hoeveelheid hop in IPA vastleggen, waardoor de smaak zich nu niet zo makkelijk meer laat uitleggen. Van zoet tot ananasachtig, en van milkshake tot droog: het valt allemaal onder de IPA-paraplu.  

Meer van Keuringsdienst van waarde weten?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - Olijfolie