Sta je in de kroeg en bestel je het goudgele goed, wat krijg je dan? Krijg je dan pils of bier? Hoewel mensen het vaak denken, zijn bier en pils geen synoniemen van elkaar. Maar wat maakt het onderscheid dan?  

Als je in Nederland een biertje bestelt, krijg je een pilsje. Maar liefst 75% van al het gedronken bier op de aardbol is pils. Wij Nederlanders lusten het dan ook graag. Hoewel sommige mensen denken dat bier en pils hetzelfde zijn, zit er wel degelijk verschil tussen deze twee goudgele rakkers.  

Wat bestel jij altijd?
Keuzen

Het onderscheid tussen bier en pils zit hem in de stijl van het bier. Zo is pils namelijk altijd bier, maar is bier niet altijd pils. Fiona de Lange, bierkenner, maakt de vergelijking met auto’s. ‘Mensen roepen als ze de showroom in lopen: ik wil een auto. Maar dan is de vraag: welke auto wil je? Wil je een stationwagen, een SUV of een cabriolet? Er zijn natuurlijk verschillende types. Zo is dat eigenlijk met bier ook. Als iemand vraagt: mag ik bier? Dan zeg je: welke soort?’  

Goudgele goed 

Bier is een alcoholische drank die ontstaat door het brouwen en fermenteren van gemoute granen - meestal gerst - in combinatie met hop en water. Pils is een specifieke soort binnen de bieren. Pils onderscheidt zich door de lichte kleur en verfrissende eigenschappen.

In wezen is bier dus eigenlijk de verzamelnaam van alle alcoholische dranken die uit hop en gerst gebrouwen zijn. Terwijl pils verwijst naar een specifieke stijl van het brouwproces. Je zou dus kunnen zeggen: bier is de familienaam en pils is een lid van de familie. Net zoals dat een tripel en IPA een aparte biersoort zijn.

Lees ook:

Traditionele pils 

De biersoort pils heeft zijn naam te danken aan de Tsjechische stad Pilsen. Het is een lichte, heldere en meestal goudgele biersoort met een verfrissende smaak. De traditionele pils wordt in basis gemaakt met drie ingrediënten, namelijk hop, mout en water. 

Het klopt dat de pils die in Nederland veel wordt gedronken, niet helemaal meer lijkt op de traditionele pils. ‘In de jaren ’50 is de traditionele pils in Nederland uitgestorven’, zegt Jan-Paul Rutten, bierbrouwer van Gulpener in de Keuringsdienst van waarde uitzending.

‘Een echt traditionele pils is een ander product als hoe we die nu kennen. Voor een traditionele pils heb je twee tot drie maanden de tijd nodig, om hem die smaak te geven. Tegenwoordig doen we dat in een dag of tien à veertien. Het is een traditionele pils maar niet zoals hoe die vroeger bedacht is.’  

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief

Keuringsdienst van waarde - Ersin - pils