Veel mensen slikken omega 3 pillen. Van nature te vinden in vette vis, maar voor velen gaat de voorkeur uit naar supplementen. Misschien is het de angst voor graatjes. Pilletjes met visolie zijn in ieder geval niet aan te slepen. Maar welk visje wordt er precies platgeslagen voor hen die geen vis lusten, en is dit supplement echt levensreddend?

Levertraan

Waar visolie voorheen gebruikt werd in de leerlooierij en bij de productie van zeep, nam levertraan eind 18e eeuw in populariteit toe voor menselijke consumptie. Levertraan, toentertijd de bekendste vorm van visolie, is namelijk rijk aan onder andere vitamine D. Een vitamine die verschillende ziektes en kwaaltjes kan voorkomen.

Aangezien vitamine D tegenwoordig ook aan andere voedingsmiddelen wordt toegevoegd is de consumptie van levertraan sterk teruggenomen. Visolie capsules daarentegen zijn de afgelopen decennia enorm in populariteit toegenomen. Want sommige mensen kiezen er blijkbaar liever voor om vis in pilvorm te consumeren.

Denk jij dat je omega-3 tekort komt?
  1. Ja 56% (758 stemmen)
  2. Nee 44% (604 stemmen)

Enorme vangst

Jaarlijks wordt er 1 miljard liter visolie geproduceerd, en voor iedere liter van deze wonderolie is zo’n 20 tot 100 kilo vis nodig. Dit betekent dat voor één pilletje visolie je al snel 30 visjes nodig hebt. 

Het is zelfs zo dat een kwart van de wereldwijde commerciële visvangst verwerkt wordt tot vismeel en visolie. Om aan de omega 3 behoefte van de consumenten te kunnen voldoen wordt dus enorm veel vis tot pillen verwerkt, maar welke vis dan precies?

Vette vis

Om deze essentiële vetten in de vorm van visolie te verkrijgen heb je vette vissoorten nodig zoals haring, tonijn, zalm, sardine of ansjovis. 

Omdat veel van deze vissoorten te duur zijn voor de verwerking van visolie wordt de zee voor de kust van onder andere Peru intensief bevist op ansjovis en sardientjes. Want waar deze kleine visjes 60 jaar geleden vrijwel geen waarde hadden kun je tegenwoordig een steenrijke oliehandelaar worden met de visserij op deze vette visjes.

De visjes worden in zijn geheel vermalen tot vismeel voor de diervoedingsindustrie met visolie als bijproduct. De goudgele visolie is van afvalproduct uitgegroeid tot een verdienstelijke industrie. Maar kun je nou beter een visje eten of een pil?

Alternatieven

Volgens verschillende experts is het slikken van visolie overbodig. Volgens hen krijgen de meesten mensen met een gezond afwisselend eetpatroon genoeg omega 3-vetzuren binnen. Deze essentiële vetten zitten namelijk ook in:

  • Noten: walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten
  • Plantaardige oliën: lijnzaadolie (mits niet verwarmd), walnootolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie
  • Groene bladgroenten en koolsoorten
  • Sommige vlees- en eiersoorten
  • Margarines met toegevoegde omega 3

Wil je zeker weten dat je genoeg omega 3 binnenkrijgt? Dan is een afwisselend dieet de beste optie. Vissen maken de omega 3 trouwens niet zelf aan, maar krijgen deze via algen binnen. Wie dus toch omega-3 via pillen binnen wil krijgen, kan er ook voor kiezen supplementen op algenbasis te consumeren.
 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

sosha duysker in keuringsdienst van waarde