Ooit was scheren simpel: één mesje was genoeg. Tegenwoordig lijk je niet genoeg mesjes te kunnen hebben voor een gladde scheerbeurt. Maar hebben we al die extra mesjes echt nodig? Keuringsdienst van waarde duikt in de vlijmscherpe wereld van het scheermesje.
Aantal mesjes
Scheermesjes in de supermarkt verschillen van eenvoudig, met één of twee mesjes, ook wel blades genoemd, tot geavanceerde modellen met zes mesjes. Als je de reclames van scheermerken moet geloven zorgen meer mesjes voor een beter resultaat.
Maar als meer mesjes beter zouden werken, waarom zijn ze dan niet per uitstek duurder? We zetten wat prijzen voor je op een rijtje:
Willen we meer of minder mesjes?
De prijs lijkt dus voor een groot deel bepaald te worden door het merk, niet per se door het aantal blades per scheermesje. Maar waarom doet de industrie ons dan toch geloven dat meer mesjes beter zijn?
Volgens scheermessenmerk Gillette wordt een scheerbeurt met meer mesjes als comfortabeler ervaren. Bij een hoger aantal mesjes ligt de druk op elk mesje namelijk lager.
Toch zijn meer mesjes niet per definitie beter. Tristan van Dongen, dermatoloog bij het Spaarne Gasthuis, legt uit: ‘Een toename van mesjes is niet altijd beter. Het kan ook juist meer frictie geven op de huid.’
Microtrauma
Bij elke scheerbeurt beschadig je de huid een klein beetje. Dit wordt ook wel microtrauma genoemd. Om dit te voorkomen is de ruimte tussen de mesjes, volgens dermatoloog Tristan van Dongen, veel belangrijker dan de hoeveelheid mesjes.
Van Dongen: ‘Als de mesjes dichter bij elkaar staan, kan er minder huid tussen de mesjes opbollen om door de volgende kapot geschoren te worden.’
Werken goedkope scheermesjes net zo goed?
Duncan Bailey is barbier en scheert zelf al jaren met een enkel en open mes. ‘Eén mes dat door de fabrikant goed geslepen is, scheert in mijn optiek gladder, en doet ook nog eens minder schade aan de huid.’
Volgens Bailey komt bij de verkoop van scheermesjes veel marketing kijken: ‘Er wordt ingespeeld op het gemak van de consument. Zo kan je snel scheren en hoef je niet veel na te denken, terwijl een juiste voorbereiding van de huid essentieel is.’
De messcherpe conclusie
Het juiste scheermesje vinden, hangt af van je eigen voorkeuren en behoeften. Meer mesjes zijn niet altijd duurder maar ook niet altijd beter. Wel is de afstand tussen de mesjes belangrijk. En het beste voor de huid? Dat is volgens dermatoloog van Dongen nog altijd niet scheren.