De keuze aan kant-en-klaar potjes voor je baby is reuze in de supermarkten. Maar zijn al die uitgebreide babyhapjes echt belangrijk voor de smaakontwikkeling van een kind? Of smeert de potjesfabrikant je vooral een prijzig prakje aan? Keuringsdienst van waarde pakt de geprakte potjes erbij en zoekt het uit.

Voeding 

Er ligt een breed scala aan babyvoedingsproducten in de schappen. Van een risotto met tomaat en basilicum tot een Surinaamse kipschotel. Volgens fabrikanten van babyvoeding zouden deze verschillende smaken er uiteindelijk voor zorgen dat je kindje alles lust. 

Hoogleraar Neonatologie Hans van Goudoever houdt zich bezig met voeding voor kinderen. ‘Voeding is heel belangrijk voor kinderen, vooral in die eerste levensfase. Het bepaalt in grote mate hoe kinderen opgroeien, hoe ze later zijn, hoe hun bloeddruk is en welke kans op suikerziekte ze hebben.’ Maar zijn al die verschillende smaken in een potje wel nodig voor je kindje? 

'Het is voor kinderen van belang dat ze beseffen wat ze proeven'

Hoogleraar Neonatologie, Hans van Goudoever

Prakjes met hele maaltijden 

In een potje vermengen producenten gehele maaltijden zoals pasta, groente en saus met elkaar. Helpt dit bij de smaakontwikkeling van een baby? Keuringsdienst van waarde gaat langs bij babyvoedingsexpert Chantal Kleijer van een groot babyvoedingsmerk. 

Kleijer vertelt: 'Kindjes die op jonge leeftijd hebben geleerd om veel verschillende smaken te eten, die zullen dat op latere leeftijd ook doen. Dus jong geleerd is oud gedaan, in dit geval.'  

Hoe onderzoekt de babypotjesfabrikant dan hoe ze het beste deze smaken aan te bieden? Kleijer: 'We doen continu onderzoek, en we baseren onze producten op de voedingsbehoefte van kinderen.' Of deze voedingsbehoefte dan ook ligt bij verschillende smaken bij elkaar aanbieden, is een volgend punt.

Koop jij kant-en-klare babyvoeding?
Choices

Smaakontwikkeling  

Hoe kijkt hoogleraar Neonatologie Hans van Goudoever naar de kant-en-klare maaltijdprakjes voor baby's? Van Goudoever: ‘Het is voor kinderen van belang dat ze beseffen wat ze proeven. Je kunt best een maaltijd maken voor je kindje met champignons, aardappel en gehakt. Maar door deze smaken apart van elkaar aan je kindje te geven, leren ze te proeven en structuren van elkaar te onderscheiden.’  

Ook het Voedingscentrum adviseert om eten eerst ongemengd aan te bieden, zodat je kindje went aan losse smaken.  

Conclusie 

De variatie van smaken is dus erg belangrijk voor je kindje, maar deze smaken kun je het beste apart aanbieden. Af en toe een Surinaamse kipschotel doet een baby dus geen kwaad, maar het helpt niet bij het herkennen van aparte smaken. 

Uitzending: Babyvoeding

Het is de eerste stap die je zet naar een volwassen bestaan. Wanneer je de borst zat bent, stap je over op de prutjes. Kant en klare prakjes achter glas. Kip teriyaki, ovenschotel Moussaka, of zelfs rund stroganoff met veldgroenten en tijm. Gerechten waar een ware chef U tegen zegt. Keuringsdienst van waarde gaat zich te buiten aan culinaire babyprutjes. Dat wordt smullen.

Keuringsdienst van waarde - Kalverliefde Ersin

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom voeding?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Groener eten & leven. Al duizenden mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde - Ersin - piri piri