Zo maak je écht groen schoon

Ovenreiniger, badkamerontkalker en een spray voor je ramen. Voor elk schoonmaakklusje vind je wel een eigen schoonmaakmiddel in de supermarkt. Veel van deze reinigingsmiddelen bevatten chemische bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu én voor je gezondheid. Zelfs als het product gelabeld is als ecologisch. Hoe maak je dan op een groene manier schoon?

Schadelijk schoonmaakmiddel

Voor de productie van schoonmaakmiddel zijn grondstoffen nodig. In veel van deze middelen zitten ingrediënten die vervaardigd worden uit aardolie. Bij het winnen van aardolie komt er veel CO2 vrij in de lucht. Dit heeft een negatieve impact op milieu en klimaat. Aardolie is ontstaan doordat er heel lang geleden dierlijke- en plantaardige resten zijn samen gedrukt onder de grond. Dit betekent dat aardolie een niet-hernieuwbare grondstof is en dus opraakt. Natuurlijke ingrediënten nemen juist CO2 op en zijn makkelijk vernieuwbaar. Jaarlijks groeien ze opnieuw aan een boom of plant. Je kunt dus het best een schoonmaakmiddel gebruiken met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Zo beperk je de impact op het milieu. Voorbeelden van natuurlijke schoonmaakmiddelen uit eigen keuken zijn: natuurazijn, soda en citroen. 

Keuringsdienst van waarde

Hoe ecologisch zijn al die ecologische middelen eigenlijk? De Keuringsdienst van waarde over hoe groene schoonmaakmiddelen ons een poets bakken. 

Ersin Kiris

Doseer beter

Om groener schoon te maken is het belangrijk om schoonmaakmiddelen goed te doseren. Je gebruikt snel te veel. Hoe minder hoe beter. De chemische bestanddelen die in de middelen zitten, kunnen in het rioolslib van waterzuiveringsinstallaties gaan zitten. Het verwijderen van deze bestanddelen in de rioolwaterzuivering kost veel energie. Vaak kun je minder schoonmaakmiddel gebruiken dan dat op de verpakking staat aangegeven. Is je was heel vuil of niet? Zo niet, voeg dan zo min mogelijk wasmiddel toe. Heeft je afwas echt afwasmiddel nodig of kun je het ook afspoelen met alleen water? Door steeds deze afwegingen te maken, ben je makkelijk een stukje groener bezig.

Gebruik lauw of koud water

Om schoon te maken gebruiken we vaak warm water. Om water op te warmen gebruik je vaak gas. Daarvoor zijn fossiele brandstoffen verbrand en is dus ook CO2 uitgestoten. Minder gebruik van warm water is dus minder milieubelastend. Daarnaast verdampt warm water snel, waardoor er zeepresten op het schoongemaakte oppervlak blijven zitten. Gebruik voor een sopje dus liever lauw of koud water. 

Maak je eigen schoonmaakmiddel

Een schoon huis geeft rust en zorgt voor een gezonde leefomgeving. Misschien is het niet je favoriete klusje, maar het is wel nodig. Hoe vaker je schoonmaakt, hoe minder agressieve schoonmaakmiddelen je nodig hebt om iets schoon te krijgen. Met lauw water, schoonmaakazijn en een doekje kun je vaak al heel ver komen.

Vaak heb je al natuurlijke schoonmaakmiddelen in je keukenkastje staan. Denk bijvoorbeeld aan azijn, zout, soda en citroen. Azijn is een ontvetter en ontkalker, die je kunt gebruiken om je ramen en kranen mee te laten glanzen en je koffiezetapparaat te ontkalken. Zout absorbeert vlekken en haalt de aanslag in theekopjes weg. Soda verhelpt verstoppingen in de afvoer en verwijdert vlekken. Citroen verwijdert kalkaanslag en kun je goed gebruiken om je spiegels en ramen schoon te maken. Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn een goed alternatief voor schadelijke middelen uit de supermarkt. Daarnaast zijn ze goedkoper en maak je een stuk groener schoon!

In dit artikel houden we de informatie van het Milieu Centraal aan. 

Meer groene inspiratie?

We hebben onze groene acties, programma's en artikelen voor je gebundeld. 

een plantenkas

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

Keuringsdienst van Waarde - team