Koeien eten in de natuur gras en kruiden. Deze grote grazers hebben vier magen om al dat groen te verteren. Toch krijgen veel runderen mais te eten. Het maakt het vlees vetter en zachter voor de consument, maar hoe goed is het voor de koe?

Natuur

De één vindt vlees van koeien die vooral gras hebben gegeten het lekkerst, de ander heeft liever een biefstuk van een graan gevoerde koe. Wat een koe zelf het liefst eet kan hij moeilijk zeggen.

Maar een rund in het wild eet vooral gras en kruiden, zegt Frens Schuring, veevoer specialist: 'Het maag- en darmstelsel van runderen is daar ook op ingesteld. In de pens wordt de energie uit het gras opgenomen. In de darmen de eiwitten. Door mais te voeren wordt er ook energie in de darmen opgenomen. In de natuur zie je dit niet.'

 

Omega 3

Toch zie je vooral in Amerika veel zogenaamde ‘feedlots’ waar de runderen veel mais te eten krijgen en de grens wordt opgezocht van wat de dieren kunnen verteren. En dat kan slecht zijn voor de koeien.

Als eerst is er een verschil in de verhouding omega 3 en omega 6 vetten. In gras zit meer omega 3 dan omega 6, waardoor ontstekingen voorkomen kunnen worden. Bij mais is die verhouding andersom.

Ik vind het belangrijk om te weten wat een koe eet
  1. Eens 0% (0 stemmen)
  2. Oneens 0% (0 stemmen)

Ontstekingen en E-coli

Mais zorgt er daarnaast voor dat het aantal E.colibacteriën toeneemt in de darmen toeneemt. 'Die bacterie zit van nature al in de darmen, maar te veel kan baarmoederontsteking veroorzaken. Ook kan de uier ontstoken raken als deze in aanraking komt met mest waar de bacterie in zit', verklaart Schuring.

Onderzoek laat zien dat ook de pens beschadigd kan worden en dat er ontstekingen kunnen ontstaan in de lebmaag en de darmen van de koe. Ook voor mensen kan een toename van E.coli fout uitpakken. 'Vorig jaar nog was er een uitbraak van E.coli-besmetting in de Verenigde Staten die gelinkt is aan rundvlees.' Een dieet van voornamelijk gras lijkt dus het meest voor de hand te liggen.

'Een goede balans tussen eiwit en energie zorgt voor een gezonde koe.'

Veevoer specialist Frens Schuring

Ideale dieet

Maar waar Schuring het liefst ziet dat koeien alleen gras eten, ziet René Knook, productmanager van veevoerbedrijf De Heus een combinatie van verschillende voeders als ideaal. 'Natuurlijk krijgen koeien een substantieel deel ruwvoer , zoals gras, hooi of snijmaïs. De juiste verhouding is ongeveer 6 kilo mengvoer en 14 of 15 kilo ruwvoer.'

Nadelige gevolgen voor de koeien zijn er volgens hem niet. 'Je kan de voeding van een koe prima optimaliseren met snijmais, maisproducten en andere granen. Een gezonde koe heeft een goede penswerking en goede herkauwactiviteit en daar letten we heel goed op. Een koe heeft ook niet direct een voorkeur. Als jij een smakelijk ruwvoer hebt dan vreet  de koe net zo lief gras als mais. Een goede balans tussen eiwit en energie zorgt voor een gezonde koe.'

Voordelen van mais

Het voordeel van mais als diervoeding is dat de koe er meer vet door krijgt en dat bovendien de verdeling van het vet, de marmering, beter wordt. Volgens velen zorgt dat vet voor een lekkerder stukje vlees. Maar economisch is er ook een voordeel.

Een kilo vlees van een rund dat veel mais eet is gewoon goedkoper dan een kilo vlees van een ‘graskoe’. Dit komt doordat runderen die mais krijgen sneller op hun slachtgewicht komen en dus eerder geslacht kunnen worden. Dit drukt de kosten. Voor aanzet van vlees is relatief wat meer energie (granen) nodig in het dieet. 

 

Een beetje bijvoeren

In Nederland zijn er geen ‘feedlots’, maar de dieren hier krijgen in de winter ook mais, met name als krachtvoer. En in de juiste hoeveelheid is dat niet perse slecht: 'Bijvoeren in de winter is oké, maar het hangt er wel vanaf hoeveel mais er in zit. Een beetje mais heeft niet direct gevolgen voor de koe', besluit  Schuring tot slot.

Meer weten over wat je in je boodschappenmandje doet?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al 15.000 mensen gingen je voor!

Keuringsdienst van waarde ijs