Bij Yvon Jaspers stroomt het boerenbloed door haar aderen. Stiekem droomt ze ervan haar hectische bestaan in het westen te verruilen voor een boerderijtje op het platteland met grond en dieren. Maar is dat leven wel zo romantisch als het voor veel mensen lijkt?
Een nieuwe serie Onze boerderij. Wat kunnen we dit seizoen verwachten?
"Het zal niemand ontgaan zijn dat de boerenwereld op zijn kop staat. De veranderende regelgeving, de fosfaatcrisis, de stikstofcrisis, de coronacrisis, het lijkt voor veel boeren niet op te houden. Waar de een met de trekker de snelweg op gaat, kiest de ander ervoor zijn bedrijf aan te passen. In dit seizoen zien we vertrouwde Boer zoekt vrouw-boeren, maar je maakt ook kennis met nieuwe boeren. Ze laten ons zien voor welke dilemma’s en keuzes ze elke dag opnieuw staan."
Hoe is het voor jou om de Boer zoekt vrouw-boeren op deze manier te zien?
"Het is steeds opnieuw een eyeopener om je te realiseren dat wij zo weinig weten van het echte boerenleven. Ook al loop ik inmiddels heel wat jaartjes rond op erven, toch stap ik in een nieuwe wereld als zij mij gaan vertellen over hun dagelijkse bestaan. Datzelfde geldt voor de nieuwe boeren in Onze boerderij. Welk prachtig verhaal gaat er schuil achter een kers? Realiseren wij ons eigenlijk wel dat veel boeren ook jaren kennen zonder inkomsten? Door dit programma ga je echt anders kijken naar wat er elke dag op je bord komt."
Het is steeds opnieuw een eyeopener om je te realiseren dat wij zo weinig weten van het echte boerenleven.
Hoe was het om dit seizoen op te nemen in coronatijd?
"Voor Onze boerderij draaien we zowel in de zomer als in de winter om zoveel mogelijk te laten zien van wat er zich op boerenbedrijven afspeelt. Dus we hadden een deel van de opnames al afgerond voordat corona uitbrak. Tijdens de coronatijd hebben we gedraaid met alle maatregelen. Dus voldoende afstand houden en iedereen met eigen vervoer zijn sindsdien heel gewoon geworden. Wij werken met een heel klein team en vrijwel altijd buiten, dat maakt het gelukkig mogelijk om relatief veilig door te kunnen werken. En we maken natuurlijk vaak de grap dat boeren altijd al in thuisquarantaine zitten!"
Hoe zie jij zelf de toekomst van de agrarische sector in Nederland?
"Wij leven in Nederland op een piepklein stukje grond. Het efficiënt omgaan met die kostbare grond heeft ons heel ver gebracht. Onze boeren kunnen toveren, ze halen de meeste gewassen van het land, hebben koeien die de meeste melk produceren en doen veel meer aan dierenwelzijn dan in veel andere landen. Maar we lopen tegen grenzen aan. Ons landje is misschien te klein voor onze ambitie. Ik denk dat het het allerbelangrijkste is dat er een visie komt voor de langere termijn. Waar gaan we in Nederland naartoe over 20 of 30 jaar? Een boer bouwt geen stal voor vier jaar, tot er nieuwe verkiezingen zijn. Boeren doen miljoeneninvesteringen voor generaties. Zodra de lange-termijn-visie duidelijk wordt, kunnen boeren ermee aan de slag."
Wil je zelf nog steeds boerin worden?
"Ik heb eigenlijk het leukste boerenbaantje van Nederland. Ik ben altijd op de boerderij, mag alles zien, proberen en vragen. Maar als het keihard regent kan ik gewoon bij de kachel gaan zitten. Toch droom ik stiekem nog steeds van een echt boerderijtje op het platteland. En dan een paar koeien, een geit, een gezellige groepje kippen en een gigantische moestuin."
Onze boerderij vanaf zondag 6 september om 20.20 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.