Wij worden uitgedaagd anders te kijken naar de manier waarop wij met ons voedsel en de voedselproductie omgaan. Met deze insteek neemt Yvon Jaspers ons mee op haar eigen erf in de tweede exclusieve aflevering van Op 't land, de online serie van Onze boerderij: en nu zelf. Hoe gaat het met haar gewassen? En welke toekomstlessen kunnen we trekken uit het groeiproces?
Stinkende kuikens
De eierdoosjes staan al klaar terwijl Yvon geduldig wacht op haar ‘veertig vriendinnen’ die binnenkort eieren gaan leggen. Niet alle kippen staan al in de ren. ‘Ik heb nog steeds tien stinkende kuikens thuis, bij mijn keukenraam.’ Geduld is een schone zaak op een bioboerderij. ‘Ik ben dag en nacht met dit landje bezig, om alles te laten groeien en de dieren in leven te houden.’
‘’Hoe langer je dit doet, hoe meer je je realiseert dat ons eten alleen te maken heeft met grond en water.’’
Terug naar de basis
Yvon beseft dat een gezonde bodem de sleutel is voor het groeien van haar biologische gewassen. ‘Hoe langer je dit doet, hoe meer je je realiseert dat ons eten alleen te maken heeft met grond en water. Dát is alles wat je nodig hebt. Goede grond en schoon water.’
Oplossing voor een groot probleem
Yvon vraagt boerin Bertie om hulp voor een groot probleem op het land. Berties oplossing vraagt om een drastische maatregel: ‘Wat wil je nou? Een gezellige boerderij, of een goede oogst?’ Bekijk aflevering 2 van Op ’t land hierboven om haar verassende maar effectieve oplossing te zien.
Het nieuwe seizoen Onze boerderij: en nu zelf
Ben je benieuwd naar hoe het Yvon Jaspers vergaat op haar eigen bioboerderij? Kijk dan naar Onze boerderij: en nu zelf, iedere zaterdag om 19:05 uur bij KRO-NCRV op NPO1.
Meer weten over eten?
Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief. Daar helpen we je met het maken van bewuste keuzes door de gehele voedselsector heen.