Wij worden uitgedaagd anders te kijken naar de manier waarop wij met ons voedsel en de voedselproductie omgaan. Met deze insteek neemt Yvon Jaspers ons mee op haar eigen erf in de allerlaatste aflevering van Op 't land, de online serie van Onze boerderij: en nu zelf. Hoe gaat het met haar erf nu het seizoen erop zit? En hoe voelt ze zichzelf? 

Onze boerderij Op 't land #5
7 min 38 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers neemt je mee op haar erf voor de online serie Op 't land van Onze boerderij: en nu zelf. Aflevering 5.

Groenbemesters

Het is herfst en Yvons land ziet er een heel stuk anders uit. Geen gewassen meer, maar ‘groenbemesters’: ‘Ik weet nu alles. Het gaat niet om het gewas, dat is niet interessant. Het is er alleen maar zodat de bodem gevoed wordt in de winter. Dus het landje rust.’ Maar rust Yvon zelf ook? ‘Ik vond het heel hard werken, maar ik ben zó tevreden.’ Ze ziet zichzelf als de vogelverschrikker op haar landje: ‘Verlept en moe. Maar ik sta nog wel rechtop!’ 

Het einde van het seizoen 

De bus van Yvon staat weer in de opslag, en op de boerenkool en een verdwaalde spruit na is het land nu leeg. Het is aan alles te zien: niet alleen het seizoen van Onze boerderij: en nu zelf is afgelopen, ook het groeiseizoen van de gewassen is aan zijn eind.  

Wat is de volgende stap? Yvon: ‘Het land blijft voorlopig zo. Daar hoeft natuurlijk weinig aan te gebeuren.’ Boer Gijsbert voert de kippen en de varkens. Volgend jaar zou er weer iets op het land kunnen gebeuren. ‘Maar we moeten heel hard na gaan denken wat dat is!’ Voorlopig is het duidelijk: de winterslaap treedt in gang. 

Meer genieten van Onze boerderij: en nu zelf 

Heb je genoten van Yvons avontuur op haar eigen bioboerderij? Neem dan eens een kijkje op de programmapagina van Onze boerderij, waar alle interviews met de boeren, de Van gewas tot gerecht receptvideo’s, Op ‘t land serie en groenteartikelen gebundeld zijn. Genoeg kijk- en leesplezier om de komende tijd door te komen! 

Meer weten over eten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes door de gehele voedselketen heen.

ramon brugman gijs staverman lekkere track gijs 2.4