Wij worden uitgedaagd anders te kijken naar de manier waarop wij met ons voedsel en de voedselproductie omgaan. Met deze insteek neemt Yvon Jaspers ons mee op haar eigen erf in de vierde exclusieve aflevering van Op 't land, de online serie van Onze boerderij: en nu zelf. Hoe gaat het met haar oogst? En welke toekomstlessen kunnen we trekken uit het groeiproces?  

Yvon Jaspers Op 't land Onze boerderij #4
7 min 47 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers neemt je mee op haar erf voor de online serie Op 't land van Onze boerderij: en nu zelf. Aflevering 4.

De eierproductie van het land

Yvon heeft de standplek van de kippen veranderd naar een wei met meer ruimte: ‘Zo willen kippen leven.’ Maar werkt dat wel, zo veel ruimte en tussen de 20-25 eieren per dag? Yvons kippenvriend Ruud heeft zijn bedenkingen. ‘Hij heeft me laatst verteld dat we daarmee hartstikke failliet zouden gaan. (…) Met zoveel ruimte, het bouwen van de kar, de arbeid voor de mensen. Dan moet een ei minimaal €1,50 opleveren.’  

‘Met deze omstandigheden moet een ei minimaal €1,50 opleveren.’

Yvon Jaspers

Hoe ons voedselsysteem werkt 

Het is een soms pijnlijk besef voor Yvon: om de beste leefomstandigheden te willen voor dieren, moet er een prijs worden betaald. En dat wil of kan niet iedereen. Yvon: ‘Hoe langer en intensiever ik dit doe, hoe meer ik snap waarom ons voedselsysteem is zoals het is. Het is ingewikkeld.’

Maar hoe gaat het dan met alle gewassen die Yvon heeft geplant? Groeien die wel een beetje? 'Maanden heb ik gedacht: waarom doe ik dit?,' aldus Yvon. Kijk hierboven aflevering 4 van Op ‘t land en kom erachter of Yvon het allemaal voor niets heeft gedaan of niet. 

Het seizoen Onze boerderij: en nu zelf  

Nieuwsgierig naar Yvon Jaspers' eigen bioboerderij? Kijk dan naar Onze boerderij: en nu zelf, iedere zaterdag om 19:05 uur bij KRO-NCRV op NPO1.  

Meer van Onze boerderij

Leer meer over eten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Eerlijker eten.

Sharon de Miranda column food forum