Mannen zouden er onvruchtbaar van worden en we eten er wekelijks een pinpas van op. Er doen veel verhalen de ronde over microplastics. Maar welke zijn waar en welke niet? Pointer Checkt zoekt het voor je uit.
Microplastics zijn overal
Microplastics, plastic deeltjes kleiner dan 5 millimeter, zijn overal te vinden. Ze vervuilen de lucht door afbraak van groter plastic afval en door slijtage van autobanden. Deze deeltjes hopen zich op in het milieu, onze rivieren, oceanen en zelfs de bodem.
Het gevolg is dat ze in ons voedsel en drank terechtkomen. Van kipfilet tot bier, van theezakjes tot de lucht die we inademen, microplastics zijn een onzichtbare indringer aan onze eettafels geworden. Wat heeft dit voor gevolgen?
87 procent van de producten van de meest verkochte cosmeticamerken bevat microplastics
Plastic in voeding
De bezorgdheid rondom microplastics is niet zonder reden. Studies tonen aan dat planten deze deeltjes kunnen opnemen via hun wortels, wat betekent dat zelfs de groenten die we consumeren, zoals paprika's of komkommers, niet vrij zijn van deze vervuiling.
Vleesproducten zoals biefstuk kunnen ook microplastics bevatten, omdat diervoeding vaak bestaat uit gemalen producten mét verpakking die over de datum of verkeerd geproduceerd zijn.
Hoewel de verpakkingen mechanisch worden verwijderd, blijft een gedeelte met microplastics achter. De Voedsel- en Warenautoriteit accepteert dit tot een percentage van 0,15 procent, waardoor deze microplastics indirect in ons eten terechtkomen.
Het is lastig te stellen of het binnenkrijgen van microplastics slecht is. Er is namelijk nog weinig over bekend. Momenteel wordt er onderzoek naar gedaan.
Cosmetica is een bron van microplastic
In de cosmeticabranche voegen producenten zelfs bewust microplastics toe. Uit nieuw onderzoek van Plastic Soup Foundation blijkt dat 87% van de producten van de tien meest verkochte cosmeticamerken microplastics bevat. Deze worden toegevoegd als bindmiddelen in producten zoals tandpasta of om de huid zachter en vochtiger te maken.
Cosmeticaproducenten stellen dat sommige van hun 'oplosbare of biologisch afbreekbare' ingrediënten niet als microplastics beschouwd zouden moeten worden.
Onvruchtbaarheid door microplastics?
Maar zouden mannen er dan ook onvruchtbaar van worden? Professor Milieu-epidemiologie Roel Vermeulen zegt hierover: ‘We weten nog niet veel over wat die kleine plastic deeltjes doen met de vruchtbaarheid van mannen.'
Vermeulen stelt dat mannen al een tijd minder vruchtbaar zijn, maar het is niet zeker of dit door microplastics komt. 'We denken dat bepaalde chemische stoffen daar misschien iets mee te maken hebben. Omdat deze stoffen ook in plastic zitten, moeten we hier goed naar kijken. Maar we hebben nog geen echt bewijs gevonden.’
Microplastics zitten dus overal in. Maar al die grote claims zoals dat mannen onvruchtbaar worden of een pinpas plastic eten, daar is dus simpelweg niet genoeg bewijs voor.