Suiker. Het betovert voor even onze smaakpapillen en hersenen. Maar de keerzijden zijn de hedendaagse gezondheidsproblemen door de grote inname. Vooral in de vorm van verborgen suikers in frisdrank en sapjes. Heb jij enig idee hoeveel suiker er in je favoriete drankje gaat? Test je kennis met de Pointer Suikerquiz. 
 

Het mierzoete oerbrein

Suiker is een natuurlijk ingrediënt dat voorkomt in veel voedingsmiddelen. Maar het is ook een belangrijk onderdeel van onze moderne voedingsindustrie, waar ze het toevoegen aan producten om ze zoeter en aantrekkelijker te maken. En we zijn er happig op. Nederlanders eten namelijk per persoon gemiddeld 14 suikerklontjes per dag en ruim 20 kilo toegevoegde suikers per jaar.

Ons oerbrein, dat nog steeds een groot deel van onze hersenen uitmaakt, wordt heel blij van al die suiker. Dit komt omdat in de tijd dat we nog in het bos leefden en moesten jagen voor ons eten, vet en suiker schaarse en waardevolle bronnen van energie waren. Maar nu, met koelkasten en supermarkten op elke hoek, is die reactie van ons oerbrein een probleem.

De Nationale Suiker Challenge

In de week van maandag 5 t/m zondag 11 juni 2023 organiseert het Diabetesfonds De Nationale Suiker Challenge. Ze roepen op om 7 dagen te eten en drinken zónder toegevoegde suikers. Doe je mee? Inschrijven is gratis!

groente_suiker_challange.jpg

Frisdrank als motor voor overgewicht

Een duidelijk voorbeeld van de invloed van ons oerbrein op ons moderne eetgedrag is de consumptie van frisdrank onder jongeren. Ondanks waarschuwingen van de Gezondheidsraad, blijkt uit onderzoek van Pointer dat twee derde van de jongeren het normaal vindt om frisdrank te drinken.

Volgens hetzelfde onderzoek is één op de zes jongeren te zwaar en hebben hun tanden zwaar te lijden onder de consumptie van suikerhoudende dranken. Ook voor volwassenen adviseert het Voedingscentrum om de inname van frisdrank te beperken. Vanwege de vele suikers en calorieën. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de hoeveelheid suiker in drankjes.

Suikerquiz: Hoeveel weet jij over suiker in je drankjes?

Er zijn in het afgelopen jaar wel stappen gezet door fabrikanten om het suikergehalte te verlagen, maar nog altijd bevatten drankjes veel suiker. Neem de proef op de som, welk glas bevat meer suiker: cola of appelsap? Ga de uitdaging aan in de Suikerquiz en test je ongesuikerde kennis!

Ik doe mee aan de Pointer Suikerquiz!

 

Wil jij meer weten over voedingsmiddelen?

Schrijf je in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief!

suiker mythes ontkracht