Menig visser weet: de vis wordt duur betaald. Weet de rest van Nederland dat ook? De visserij moet duurzamer, met minder bodemberoering, minder brandstofverbruik en minder ongewenste bijvangst, maar zijn we ook bereid daarvoor te betalen? En hoe zorgen lokale duurzame vis ook echt op ons bord beland? Nederlands is immers wel een visvangend land, maar er wordt slechts mondjesmaat vis gegeten.

Zaterdagavond 11 juni om 20.00 uur gaat Pointer in samenwerking met De Balie op zoek naar een duurzame verhouding tussen de Nederlandse keuken en de zee. We verlangen veel van de Noordzee: duurzame visserij, wind op zee en niet-bevisbare natuurgebieden. Hoe kan deze transitie samen met vissers worden bereikt? Er ligt een politieke – en culinaire – vraag op ons bord: hoe kunnen we in de toekomst op een duurzame manier blijven eten uit de Noordzee?

Programma

Aan de hand van fragmenten uit onze uitzending over duurzame vis gaat Teun van de Keuken in gesprek met de volgende gasten:

  • Visser en ondernemer Hendrik Kramer, één van de duurzame koplopers in de Nederlandse visserij. Hij experimenteert erop los om met minder brandstof te vissen en zo min mogelijk ondermaatse, nog niet volgroeide, vis te vangen. 
     
  • Visspecialist Jacob Doorn, van vishandel Jan van As. Gespecialiseerd in wereldwijd voorkomende soorten Vis, Schaal en Schelpdieren en alle Seafood gerelateerde producten. Daarnaast is hij auteur van de boekenserie 'Vis en Seizoen'.
     
  • Laura Bromet, kamerlid van GroenLinks, één van de partijen die actief is in de Visserijcommissie van de Tweede Kamer. Ze is in juni beëdigd als lid van de Tweede Kamer, waarbij zij zich bezighoudt met landbouw, natuur en visserij.
     
  • Frits Loomeijer, die als maritiem historicus de visserij door en door kent. Hij was curator van de scheepsbouwafdeling van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en jarenlang directeur van het Maritiem Museum in Rotterdam. Momenteel werkt hij aan zijn boek over de Nederlandse visserijgeschiedenis.

Tickets voor deze avond zijn te verkrijgen via de website van De Balie en het programma is ook online te volgen via een (gratis) livestream. De gasten in de zaal krijgen een visproeverij voorgeschoteld tijdens het programma.

Meld je aan voor de livestream