Instagram-fenomeen Snackspert oftewel Eke Bosman is zelf groot fan van een broodje hamburger, zo laat hij weten in Restaurant van de toekomst. En hij test maar al te graag futureproof varianten uit! Kook mee met zijn smashburgers van seitan en zeewier. Welke vindt hij het beste geslaagd?

Waarom futureproof 

Een zeewierburger? Ja, je leest het goed. Voor de teelt van zeewier is nauwelijks grond, zoet water of fossiele brandstof nodig. Het heeft dus een lage milieubelasting, lekker futureproof! Er zijn veel verschillende soorten zeewieren. Ze zijn een goede bron voor eiwitten en ijzer. In de Oosterschelde is een Nederlandse zeewierboerderij waar zeewier wordt gekweekt.  

Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water. Door het deeg steeds uit te spoelen blijft het tarwe-eiwit achter. De glutenmassa wordt in water of bouillon gekookt tot een product met een sponzige structuur en een hartige smaak. Seitan heeft 20 tot 25 procent eiwitten. Deze alternatieve eiwitten uit vleesvervangers hebben bijna altijd een lagere CO2-footprint dan een stuk vlees. Goed voor je lijf en voor de wereld dus! 

Eke Bosman futureproof smashburger Restaurant van de toekomst
Eke Bosman futureproof smashburger Restaurant van de toekomst

Ingrediënten 

Voor twee personen 

  • 1 seitanburger 
  • 1 zeewierburger 
  • 2 luxe hamburgerbollen 
  • 1 tomaat 
  • 1 rode ui 
  • 1 handje veldsla 
  • 2 plakjes (plantaardige) cheddarkaas 
  • Mayonaise 

Standaard in huis 

  • Peper en zout 
  • Olie of boter om in te bakken 

Benodigdheden 

  • Broodmes 
  • Bakpan 
  • Groentemes 

Bereiding 

  1. Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in plakjes. Bak de rode ui kort in de pan. 
  2. Bak de burgers 2 à 3 minuten per kant. 
  3. Leg daarna op elke burger een plak cheddar en doe de deksel op de pan, zodat de cheddar goed smelt. 
  4. Haal de hamburgers met cheddar uit de pan, snijd de hamburgerbollen doormidden en laat de hamburgerbollen 1 minuut bakken. 

Serveren 

  1. Doe mayonaise op het onderste deel van de hamburgerbol en leg een handje veldsla erop. 
  2. Leg de burger op de veldsla en leg daar een plak tomaat op. Verdeel de rode ui over de twee burgers. Maak de burger af met het bovenste deel van de hamburgerbol. 

Eet smakelijk! 

snackspert hamburger futureproof recept
snackspert hamburger futureproof recept

Het oordeel van Snackspert

Welke burger komt er volgens Eke het beste uit de bus? 'Seitan vind ik persoonlijk één van de lekkerste vleesvervangers. De burger smaakt heel gehaktbalachtig, wat ik heel positief vind. Voor de zeewierburger zou ik de volgende keer voor andere toppings gaan: feta en paprika bijvoorbeeld.' Dus, maak je ook een futureproof smashburger? Zoek dan in de super naar een seitanburger.

Kijk Restaurant van de toekomst

In Restaurant van de toekomst gaan presentatoren Anna Gimbrère en Sosha Duysker samen met chef-koks Marleen Brouwer en Dennis Huwaë de strijd aan om met futureproof ingrediënten de populairste gerechten van Nederland te bereiden. 

Restaurant van de toekomst donnie sosha

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwtjes rondom eten koken?

Schrijf in je voor de nieuwsbrief Eerlijker eten. Al duizenden mensen gingen je voor!

restaurant van de toekomst rapper donnie joel broekaert