Gevluchte jongeren uit de veelvuldig bekroonde documentaire Shadow Game deden vandaag een noodoproep aan het Europees Parlement. Met de overhandiging van 38.179 handtekeningen en het manifest "Bescherm kinderen op de vlucht" vroegen ze aandacht voor alle alleenreizende gevluchte kinderen in Europa aan een brede coalitie van Europarlementariërs in Brussel.

Sajid Khan was 15 jaar toen hij vluchtte uit Afghanistan. Hij sprak vandaag het Europarlement toe: "Stel kinderrechten centraal in het migratiebeleid. Jullie hebben de macht om alle kinderen op de vlucht te beschermen."

Er moet nog veel gebeuren om kinderrechten te beschermen

Alexandra Cupsan-Catalin, plaatsvervangend Head of Cabinet voor Eurocommissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken), nam de handtekeningen in ontvangst: "Er moet nog veel gebeuren om de rechten van kinderen op de vlucht te beschermen. Dit manifest inspireert ons om kinderen beter te beschermen. Ik kan jullie verzekeren dat we dit serieus nemen. Als commissie vinden we dat gevluchte kinderen op een veilige en legale manier moeten binnenkomen, maar er moet nog veel worden gedaan om schendingen van het verdrag door lidstaten te stoppen. De kinderen horen bovenaan de politieke agenda te staan."

Stel kinderrechten centraal in het migratiebeleid

In het overhandigde manifest staat:

  • Kinderen moeten veilig asiel aan kunnen vragen.
  • Kinderen die via Italië of Griekenland Europa bereiken moeten veilig naar andere Europese landen gebracht worden.
  • Er mag geen geweld tegen kinderen gebruikt worden bij de grenzen in Europa.
  • De asielprocedure moet rekening houden met kinderen. Er moet meer aandacht zijn voor trauma en snelle familievereniging.

Duizenden kinderen vast aan Europa's grenzen

Het Europees Parlement nam op 7 april een resolutie aan die oproept tot bescherming van Oekraïense kind vluchtelingen. Zij moeten goed opgevangen worden om uitbuiting, misbruik en illegale adoptie te voorkomen. Ook moeten ze een veilige doorgang krijgen van Oekraïne naar de EU.

De kinderen uit de documentaire Shadow Game kregen een heel andere ontvangst. Zij liepen in hun eentje duizenden kilometers vanuit landen als Afghanistan, Syrië en Irak. Eenmaal in Europa moesten ze bij de landsgrenzen door mijnenvelden lopen, werden ze in elkaar geslagen door gewelddadige grenswachten en illegaal terug de grens overgezet. De verhalen van deze kinderen zijn niet uniek en staan symbool voor het gewelddadige en repressieve Europees migratiebeleid. Iedere dag gaan de pushbacks door en ze worden steeds gewelddadiger. Momenteel zijn er nog altijd 22.500 kinderen die aan Europa’s grenzen zijn vastgelopen. (bron: Unicef)

Samen met Stichting KidsRights van voormalig kinderombudsman Marc Dullaert zaten de jongeren in het panel. Marc Dullaert: "De resolutie voor de bescherming van Oekraïense kinderen zou voor alle kinderen moeten gelden."

Tineke Strik (Europees Parlement, Groenlinks) vindt dat een goed idee: "We hebben vaker in het parlement gezegd dat we kinderrechten meer naar voren moeten brengen. Maar we moeten de lidstaten vervolgens ook pushen om de resolutie te implementeren.”

Shadow Game jongeren in Europees Parlement