De basis voor limonade, pasta of schone handen: drinkwater. Toch wordt er niet heel zuinig omgegaan met Nederlands drinkwater. Onze zuiderburen hebben iets eenvoudigs bedacht om hun watergebruik te verminderen. Radioprogramma Spraakmakers haalt ’t verrassende antwoord boven water. 

Water bijtanken

Waterexpert Niko Wanders vertelt bij Spraakmakers dat Belgen gemiddeld twintig liter water per dag minder gebruiken dan Nederlanders. De sleutel tot deze besparing? Het hergebruik van regenwater. In België is het verplicht om bij nieuwbouwhuizen of grote verbouwingen een grote tank voor vijfduizend liter regenwater in de tuin te plaatsen.

Deze tank vangt al het water op dat van het dak valt. Als de tank vol is, stroomt de rest naar het riool. Dit water kan vervolgens worden gebruikt om de wc door te spoelen of voor de douche.  

De oplossing van watertanken in nieuwbouwhuizen

Het radioprogramma Spraakmakers gaat in gesprek met waterexpert Niko Wanders. Wat zijn effectieve en eenvoudige maatregelen om water te besparen?

Spraakmakers: 20 liter water per dag besparen? Dit is dé Belgische oplossing

Het water komt nog niet aan de lippen

De maatregel is vooral belangrijk in landen zoals België, waar het droogteprobleem aanzienlijk is en er niet veel grote rivieren zijn om water uit te onttrekken. Deze regel voor een verplichte watertank bestaat nog niet in Nederland. Niko Wanders denkt ook niet dat deze regel snel wordt toegevoegd aan de bouwregels.

Volgens hem is het niet zo dat de Nederlandse regering nu niks doet: ‘Ik geloof dat de mensen bij de ministeries het probleem begrijpen. Maar ze zijn het nog niet eens over de beste oplossingen. En ze weten ook nog niet wie het moet betalen.’

Wat kunnen we dan doen in Nederland om water te besparen?

Zo installeer je een regenton en bespaar je liters drinkwater

Wist je dat je in sommige gevallen subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van een waterton? Check snel of je er recht op hebt!

Een regenton met een zwarte gieter in een tuin

De tuin als eenvoudige waterbesparing

Volgens Milieu Centraal is het met name in de tuin eenvoudig om water te besparen. Jaarlijks sproeien we onze tuin gemiddeld met zo'n 1.100 liter drinkwater. De stelregel is: zoveel mogelijk groen, zo min mogelijk stenen. Met minder bestrating komt er meer regenwater ten goede aan je tuin.  

Dit kan door planten slimmer water te geven en de juiste planten op de juiste plekken te zetten. Ook het gebruik van bodembedekkers of het strooien van boomschors kan helpen om water te besparen, omdat dit de verdamping van water uit de bodem vermindert.

Dit zijn al eenvoudige tips voor de huis, tuin en keuken - zolang een Nederlands waterbesparend antwoord op zich laat wachten.

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Verticale tuin van pallets