Nederlanders zijn in tegenstelling tot de Belgen minder zuinig met water. Maar hoe doen onze zuiderburen dat? Radioprogramma Spraakmakers haalt het verrassende antwoord op hoe je tot wel 20 liter water bespaart boven tafel.
Water bijtanken
Waterexpert Niko Wanders vertelt bij Spraakmakers dat Belgen gemiddeld twintig liter water per dag minder gebruiken dan Nederlanders. De sleutel tot deze besparing? Het hergebruik van regenwater. In België is het verplicht om bij nieuwbouwhuizen of grote verbouwingen een grote tank voor vijfduizend liter regenwater in de tuin te plaatsen.
Deze tank vangt al het water op dat van het dak valt. Als de tank vol is, stroomt de rest naar het riool. Dit water kan vervolgens worden gebruikt om de wc door te spoelen of voor de douche.
Het water komt nog niet aan de lippen
De watermaatregel is vooral belangrijk in landen zoals België, waar het droogteprobleem aanzienlijk is en er niet veel grote rivieren zijn om water uit te onttrekken. Deze regel voor een verplichte watertank bestaat nog niet in Nederland. Niko Wanders denkt ook niet dat deze regel snel wordt toegevoegd aan de bouwregels.
Volgens hem is het niet zo dat de Nederlandse regering nu niks doet: ‘Ik geloof dat de mensen bij de ministeries het probleem begrijpen. Maar ze zijn het nog niet eens over de beste oplossingen. En ze weten ook nog niet wie het moet betalen.’
Wat kunnen we dan doen in Nederland om water te besparen?
De tuin als eenvoudige waterbesparing
Volgens Milieu Centraal is het met name in de tuin eenvoudig om water te besparen. Jaarlijks sproeien we onze tuin gemiddeld met zo'n 1.100 liter drinkwater. De stelregel is: zoveel mogelijk groen, zo min mogelijk stenen. Met minder bestrating komt er meer regenwater ten goede aan je tuin.
Dit kan door planten slimmer water te geven en de juiste planten op de juiste plekken te zetten. Ook het gebruik van bodembedekkers of het strooien van boomschors kan helpen om water te besparen, omdat dit de verdamping van water uit de bodem vermindert.
Dit zijn al eenvoudige tips voor de huis, tuin en keuken - zolang een Nederlands waterbesparend antwoord op zich laat wachten.