In de hedendaagse supermarkt blinken groente en fruit ons tegemoet. Vaak bewerken boeren gewassen met bestrijdingsmiddelen. Maar welke groente en fruit worden het meest én minst bespoten? Spraakmakers zoekt uit hoe het zit.

Etiketten van fruit & groente 

In de supermarkt krijgen biologische groenten en fruit een specifiek 'biologisch-label', terwijl de groenten die met pesticiden zijn behandeld de standaard zijn. Bij Spraakmakers vragen ze zich af: zou het niet omgekeerd moeten zijn? 

Nog voordat pesticiden werden gebruikt op gewassen, stonden 'biologische groenten' namelijk simpelweg bekend als 'groenten'.

Merije van Rookhuijzen, onderzoeker aan de Wageningen University & Research met specialisatie in voedingsgedrag en sociale psychologie, gelooft dat het heretiketteren van deze producten ertoe kan leiden dat consumenten sneller voor biologische opties kiezen. Oftewel: alleen bespoten groente en fruit zouden een label krijgen.

Welke veel bespoten groente en fruit zouden vooral in aanmerking komen?

De ranglijst met hoeveelheid giftige stoffen

In de Verenigde Staten publiceren de wetenschappers van de non-profit organisatie Environmental Working Group (EWG) elk jaar een onderzoek naar het gebruik van chemicaliën bij fruit en groente. 

Dit leidt tot de onthulling van de zogenaamde 'Dirty Dozen' (meest bespoten) en 'Clean Fifteen' (minst bespoten). In het onderzoek van afgelopen jaar (2023) onderzochten ze de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen bij gewassen én geschilde groente en fruit. Hieronder lees je de ranglijst.

De Dirty Dozen (meest bespoten groente & fruit):

 1. Aardbeien
 2. Spinazie
 3. Boerenkool
 4. Perziken
 5. Peren
 6. Nectarines
 7. Appels
 8. Druiven
 9. Paprika’s en hete pepers
 10. Kersen
 11. Blauwe bessen
 12. Sperziebonen
   

De Clean Fifteen (minst bespoten groente & fruit):

 1. Avocado’s
 2. Maïs
 3. Ananas
 4. Uien
 5. Papaja
 6. Doperwten (diepvries)
 7. Asperges
 8. Honingmeloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignons
 12. Mango’s
 13. Zoete aardappelen
 14. Watermeloen
 15. Wortelen

Ook in Europa steeds meer bestrijdingsmiddelen

Uit de Amerikaanse analyse blijkt dat 90 procent van de aardbeien, appels, kersen, spinazie, nectarines en druiven twee of meer bestrijdingsmiddelen bevatten. Vooral vanwege het feit dat deze soorten kwetsbaar zijn voor schimmels en plagen. De ranglijst komt sterk overeen met een recent Europees onderzoek. Daar scoren blauwe bessen, perziken, aardbeien, selderij, knolselderij en bloemkool hoog als het gaat om bestrijdingsmiddelen. 

Pesticide Action Network (PAN) onderzocht 100.000 stuks Europees geproduceerd groente en fruit. Zij zien dat er steeds meer schadelijke bestrijdingsmiddelen te vinden zijn. Dat komt vooral doordat insecten, schimmels en onkruid resistentie ontwikkelen. Boeren gebruiken daarom steeds meer bestrijdingsmiddelen.

Fruit wassen in onschuld? 

Wil je minder bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen? Dan kan het zelf (gedeeltelijk) kweken van groente en fruit een oplossing zijn. Of in de supermarkt kiezen voor de biologische opties. 

Het wassen van groente en fruit kan nuttig zijn om vuil, stof en oppervlakkige bacteriën weg te spoelen. Toch zijn bestrijdingsmiddelen niet zo weg te wassen van groente en fruit. Ze zijn vaak niet wateroplosbaar of trekken zelfs in de plant. 

Wil jij meer weten over de herkomst van je voeding?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker Eten nieuwsbrief! Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van Waarde - rauwe ham uitzendig gemist