Het is een herkenbaar scenario: je bent rustig een film aan het kijken, wanneer plotseling iemand naast je een zak chips opent. Door het kraken en knisperen hoor je niks meer. Spraakmakers onderzoekt waarom een zak chips eigenlijk zoveel geluid maakt.
Krakend geluid als smaakbeleving
Het krakende geluid van een zak chips roept niet alleen irritatie op. Volgens een onderzoek van een professor aan de Universiteit van Oxford, speelt het krakende geluid ook een grote rol in de smaakbeleving van chips. Het geritsel van de zak wordt geassocieerd met versheid, en zonder dit geluid werden de chips door de deelnemers omschreven als 'muf en sponsachtig'.
Henk Scheele (chipsfabrikant) begrijpt de associatie: ‘Veertig jaar innovatie, dat is die chipszak. Hij is luchtdicht, lichtdicht en stevig. En dan krijg je een kraakzak en die heb je niet zomaar vervangen.’ Maar is er dan nooit gekeken naar een geluidloze variant?
Van bakje tot boterhamzakje
Er zijn verschillende alternatieven voor de traditionele chipszak onderzocht. Het boterhamzakje is één van deze mogelijke alternatieven. Hoewel dit technisch uitvoerbaar is, blijkt dat consumenten dit niet aantrekkelijk vinden. Henk Scheele legt uit: ‘Wanneer je een boterhamzakje gevuld met chips in het winkelschap plaatst, verliest het zijn vorm en zakt in elkaar.’
Hij voegt eraan toe: ‘Presentatie is belangrijk. Klanten hebben een voorkeur voor een robuuste, rechtopstaande zak boven een slappe boterhamzak.’ Een andere mogelijke oplossing is het gebruik van een bakje. Dit idee is in het verleden toegepast in bioscopen, maar bleek uiteindelijk te duur.
Krakende toekomst
Het lijkt er dus op dat we voorlopig nog wel even vastzitten aan de gehorige chipszak. En blijkbaar vinden we dat geluid dus ook geruststellend, omdat je het kraken associeert met de versheid van de chips. Laat die zak dus maar kraken.