Ouderen, gezinnen, kinderen: allemaal worden ze tijdens de persconferenties aangesproken en de premier roept op vol te houden. Maar hoe zit het met de singles die alleen wonen en misschien al twee maanden geen mens hebben gezien? Hoe zit het met het mensenrecht om seks te mogen hebben? We bespreken het met de podcastmakers van 'Datevermaak'. Zij hebben een oproep: 'Mark Rutte, erken ons.'
Het is al ingewikkeld genoeg
Daten, hoe werkt dat? En vooral: kun je er beter in worden? Dat onderzoeken Lieke, Lisa en Timo in hun podcast. Überhaupt een ingewikkeld thema, maar in tijden van de coronacrisis wordt het allemaal nét wat ingewikkelder. Je bent tegenwoordig één swipe verwijderd van je volgende date, maar tegelijkertijd maakt de technologie het ook allemaal behoorlijk complex. "Iedereen heeft de nodige onzekerheden. In onze podcast praten we zo eerlijk mogelijk over ons dateleven. De gesprekken die we hebben zorgen er hopelijk voor dat mensen het idee hebben dat ze niet alleen zijn in hun twijfels."
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Datevermaak (@datevermaakpodcast) op 10 Nov 2019 om 6:44 (PST)
Daten in tijden van een pandemie
Hoe date je gedurende de coronacrisis? “Net nadat de 'lockdown' was uitgeroepen hebben we dat met elkaar besproken. Je mag elkaar niet fysiek ontmoeten, wat zijn dan de opties?” Daar hebben de koppen achter 'Datevermaak' iets op bedacht. "Je kunt bijvoorbeeld gaan Skypedaten of eten voor elkaar bestellen." Toch merkten ook zij dat dat lastig vol te houden is. "Aan de ene kant is het heel mooi: je hebt wat langer de tijd om elkaar te leren kennen voordat je elkaar ontmoet. Je geeft elkaar wat langer de tijd als je elkaar eerst via Skype spreekt. Maar we merken nu ook: hoe langer de lockdown duurt, het blijft belangrijk om mensen te ontmoeten."
Tinder geeft gehoor: videobellen met je match behoort binnenkort tot de opties
Single en het rijk alleen
Lisa is single en woont alleen. "Als je dan ook nog ziek wordt, dan zie je dus echt niemand, dan heb je letterlijk geen menselijk contact. Je wilt uiteindelijk weer met iemand knuffelen, of een vriend of vriendin spreken en iemand kunnen aanraken. Als je single bent en je woont alleen, dan is het leven vaak gebaseerd op 's avonds mensen ontmoeten en dingen ondernemen buitenshuis."
Toch overstag? Dan 'coronaproof'
Natuurlijk is het belangrijk om je aan de regels te houden, benadrukt Timo. Maar uiteindelijk gingen de geavanceerde daters overstag. Na urenlang gesprekken via een scherm groeit de behoefte om iemand te ontmoeten en wint de nieuwsgierigheid het van de coronamaatregelen.
"Lieke was al langere tijd met een iemand aan het daten. Het is belangrijk om dan onderling afspraken te maken over wie je allemaal ziet. Wees open en eerlijk over wie je toelaat in je omgeving en bespreek met wie je contact hebt, om het risico te beperken. Maak daar duidelijke afspraken over met elkaar, wie zie je wel en wie zie je niet? Dat houdt het enigszins 'coronaproof'. Lisa heeft haar date uiteindelijk ontmoet, maar dan was hij wel de enige die ze ziet." Niet voor iedere dag van de week een andere date dus…
Mark Rutte: het is tijd voor erkenning
Gezinnen, kinderen, ouderen: allemaal worden zij aangesproken in de persconferenties, maar rondom singles bleef het vooralsnog akelig stil, vertelt Timo. "Singles worden tot nu toe nooit genoemd. Dan mis je echt een grote, misschien wel eenzame groep. Dat stukje erkenning dat je bestaat, en dat de offers die vrijgezellen brengen worden gezien en gehoord, dat vinden wij belangrijk. Veel mensen in die groep voelen zich eenzaam, en als dat nooit wordt genoemd, dan ga je misschien wel twijfelen: mogen die gevoelens er wel zijn?"
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Datevermaak (@datevermaakpodcast) op 29 Apr 2020 om 11:30 (PDT)
Tijd voor erkenning, maar óók voor duidelijkheid
De Deense RIVM-baas, de Jaap van Dissel van het Noorden, heeft in de persconferenties wél nadrukkelijk over seks gesproken. "Hij heeft een handleiding aangereikt over wat wel en niet kan. In Nederland mist dat nog. Zijn advies klinkt: seks is goed, seks is leuk. Je moet zelf keuzes kunnen maken met wie je seks hebt en met wie niet, en daarin moet je de ander ook kunnen vertrouwen", legt Timo uit.
Een pleidooi voor single-versoepelingen
Linda Duits doet daar in haar opiniestuk in het Parool een schepje bovenop. Zij pleit voor versoepeling van de regels voor mensen zonder vaste partner. "Seks is een mensenrecht. Sociale onthouding mag geen seksuele onthouding zijn", aldus de publicist in Het Parool. Timo schaart zich achter haar pleidooi. Hoog tijd voor een bijgesteld advies dus. "Wees als overheid duidelijk over wat wel en niet kan, stel richtlijnen op, maar geef het individu zelf de verantwoordelijkheid hoe daar mee om te gaan", besluit Timo zijn verhaal. Zal vanavond dan eindelijk het verlossende woord klinken?