Inwoners uit 15 landen over de hele wereld vertellen wat het belangrijkste kenmerk is van hun nationale identiteit. Wat blijkt? Wat bepalend is voor je nationale identiteit is minder in beton gegoten dan je misschien denkt.

Foto: ANP

Met Donald Trump als president van de Verenigde Staten is de discussie ‘wat te doen met immigranten’ daar aan de orde van de dag. Maar ook in Europa blijft de immigratieregelgeving een ingewikkeld vraagstuk.

En ook in ons eigen kikkerlandje zijn de meningen sterk verdeeld over ‘wie erbij horen’ en wie niet. Niet zelden wordt daarbij gekeken naar hoe ‘Nederlands’ iemand is. Dat dat lastig te bepalen, zeker bij buitenlandse kinderen die hier zijn opgegroeid, is inmiddels wel duidelijk. Kijk maar naar onze inburgeringstest (en de kritiek die daar vaak op geleverd wordt, zoals in de onderstaande video van Reporter).

Wie hoort erbij?

Maar wist je ook dat er in verschillende landen compleet anders wordt gedacht over wat die nationale identiteit nou precies is? Dat blijkt uit een poll van de denktank Pew Research Center. De onderzoekers wilden graag antwoord krijgen op de vraag: wat definieert een nationale identiteit? En de uitkomst is veelzeggend.

The Economist maakte een handige infographic van een deel van de resultaten en interpreteerde ze.

Bron: The Economist

Nederlanders kiezen voor taal

En wat blijkt? Over het algemeen zien de meeste landen taal als de belangrijke voorwaarde van het verkrijgen van de nationale identiteit van dat land. Daar zijn de deelnemende West-Europese landen en de Verenigde Staten het wel over eens. Maar er is geen enkel land dat deze factor zo bepalend vindt als Nederland. Grote kans dat dit komt doordat onze taal in zo weinig andere landen wordt gesproken.

Voor Canadezen is het spreken van dezelfde taal echter helemaal niet zo’n belangrijke factor voor het verkrijgen van de nationale identiteit. Slechts de helft van de Canadese respondenten geeft aan het spreken van één van de nationale talen (Engels of Frans) bepalend te vinden.

Foto: ANP

Daar is ook wel een verklaring voor. Net als in Australië is een groot deel van de bevolking in het buitenland geboren. En in Australië vinden ze taal ook niet zo zwaar mee wegen.

Grieken en Hongaren zitten op één lijn

Een ander opvallend resultaat is dat mensen uit Griekenland en Hongarije pas vinden dat je jezelf Griek of Hongaar kunt noemen, als je dezelfde gebruiken en tradities hebt én als je geboren bent in het land. Grieken vinden het daarnaast ook heel erg belangrijk dat je christelijk bent.

The Economist, die de gegevens interpreteerde, vindt het niet gek dat deze landen er zo hetzelfde over denken. Het zijn beide doorstroomlanden geweest voor de vluchtelingenstromen naar Europa van 2015 en 2016.

Hier kun je makkelijk ‘toetreden’

Opvallend is dat deze factoren in Duitsland helemaal niet zo belangrijk worden geacht, terwijl dat juist het land van bestemming is geweest voor veel vluchtelingen. Het kunnen toetreden als nieuweling lijkt daardoor in Duitsland een stuk makkelijker.

Het moraal van dit hele verhaal? Of je de nationale identiteit mag dragen van het land waar je woont, is dus behoorlijk relatief en minder in beton gegoten dan je misschien zou denken.

Bekijk alle onderzoeksresultaten via de onderstaande link.