Harry Potter een fantasieboek? Ja, maar wel eentje tjokvol lessen over onze echte maatschappij. Deze drie lessen uit Harry Potter neemt de nieuwe protestgeneratie ter harte.

 

Kind verkleed als Harry Potter

Afgelopen maand maakte de wereld kennis met een stel tieners die niet over zichzelf heen lieten lopen. Sinds de schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas High School, in Parkland Florida wordt er in de Verenigde Staten heftig gedemonstreerd voor strengere wapenwetten. De aloude discussie over wapenbezit is dan ook weer in alle hevigheid losgebarsten.

Wil je meer weten hierover? Lees dan ook:

Zo ook afgelopen zaterdag, toen er op honderden plekken in Amerika werd geprotesteerd tijdens de March of Our Lives. Tussen de vele originele protestborden, prijkte er eentje die de aandacht van de wereld ving. Hij las: “Toen ik zei dat ik wilde dat de wereld meer zoals een Harry Potter-boek was, bedoelde ik alleen de magie. Niet het deel waarin de overheid weigert iets te doen tegen een dodelijke dreiging en een stel tieners daar een stokje voor moeten steken.”

Het desbetreffende bord

Dat viel op. Harry Potter als inspiratie voor een nieuwe generatie actievoerders? Maar het is toch een kinderboek? Verschillende journalisten doken op de invloed van Harry Potter op de nieuwe protestbeweging, zoals Hephzibah Anderson van de BBC.

En wat blijkt? Er zijn flink wat lessen te halen uit Harry Potter die ook op de echte maatschappij van toepassing zijn. Deze drie opvallende parallellen zetten ons in ieder geval aan het denken.

1. Expelliarmus! De strijd tegen vuurwapens

Er zijn flink wat overeenkomsten tussen de strijd die Harry Potter en zijn vrienden tegen Voldemort voerden, en die van de tieners tegen de NRA (National Rifle Organization, de grootste lobby-organisatie in de VS voor wapenbezit).

Charlotte Alter, journalist van Time, vatte deze overeenkomst goed samen in een serie tweets. Ze omschrijft het als volgt: ‘Zij Die Bleven Leven’ (de tieners die nu in opstand komen)

vechten tegen een ‘kwade macht’ (de NRA)  die de overheid heeft geïnfiltreerd en de volwassenen heeft gehersenspoeld.

Borden

De parallel is zelfs nog verder te trekken, tweet Alter: “Expelliarmus, de ontwapeningsspreuk in het Harry Potter universum is de go-to spreuk voor Zweinsteinstudenten. Ontwapening is ook het doel van #MarchforOurLives.”

2. Dobby de huiself, strijd tegen ongelijkheid

Maar er is meer! Wie herinnert zich niet Dobby de huiself uit Harry Potter? De huiself die door magie werd gedwongen om de familie van Malfidus te dienen. Tegen zijn zin. Klinkt een beetje als… slavenarbeid. Als je er over na gaat denken, draaide eigenlijk de hele wereld van Zweinstein op de slavenarbeid van huiselfen. Ze kookten, maakten schoon en zorgden dat alles op rolletjes liep.

Dobby de huiself

Toen Hermelien iets tegen dit onrecht wilde doen door een organisatie op te richten voor de rechten van huiselfen, werd ze door haar medestudenten belachelijk gemaakt. Dit laat zien hoe gemakkelijk onrecht genormaliseerd kan raken, zowel in de toverwereld als in onze wereld.

3. Modderbloedjes, De strijd tegen fascisme

En wat dacht je van deze? Het ultieme doel van Voldemort was om het tovenaarsras weer ‘puur’ te maken. Alle ‘modderbloedjes’ (tovenaars wiens ouders niet alletwee magie bezitten) moesten hiervoor vernietigd worden.

Voldemort

Hier zijn sterke overeenkomsten te zien met de extreemrechtse bewegingen die in opkomst zijn in Europa en de VS. Zij zeggen ervoor te strijden voor het voortbestaan van het blanke Westen. Hiervoor zou het blanke ras puur gehouden moeten worden.

Zo hadden wij er nog nooit naar gekeken! J.K. Rowling zei zelf in 2007 : “De Potter boeken zijn over het algemeen een groot argument for tolerantie. Een groot pleidooi voor het einde van onverdraagzaamheid.” Er valt dus nog een hoop te leren van ons favoriete kinderboek.