Hè, getver. Lig je heerlijk onder de Spaanse zon, cocktailtje erbij, verschijnt er een pushmelding op je telefoon: "Bij thuiskomst tien dagen in thuisquarantaine." Een dringend verzoek, maar zonder consequenties. Althans, in Nederland. Asher Vander Sanden, een 28-jarige vrouw uit Australië, moest ook in thuisisolatie, maar koos ervoor om dat advies in de wind te slaan. En dat komt haar duur te staan…

Asher Vander Sanden

Brandhaard Victoria

"Het feit dat je uit Victoria komt is zorgwekkend, aangezien dit in Australië echt dé hotspot is voor COVID-19", laat de politierechter weten aan Asher Vander Sanden. Oneerlijk en misleidend, noemt de rechtbank het gedrag van de 28-jarige vrouw. Maar wat is er precies gebeurd? 

Vander Sanden besloot om haar zieke zus op te zoeken in de deelstaat Victoria. Een dichtbevolkt gebied, waar het aantal coronabesmettingen fors toeneemt. Na het bezoek besluit ze om terug te vliegen naar haar woonplaats Perth, het westen van Australië. Een reis die gepaard gaat met strenge regels en waarvoor een vrijstelling nodig is. Die vrijstelling weet ze te bemachtigen, maar haar vliegtuigstoel blijft leeg…

Lees ook:

Een vrijstelling met een prijskaartje

Bij terugkomst zou Vander Sanden namelijk 14 dagen in quarantaine moeten. Niet thuis, maar in een hotelkamer, waarvan de kosten voor eigen rekening zouden zijn. Om die reden kiest de Australische vrouw voor een andere route, in de hoop onder de radar te blijven. Ze stapt niet in het vliegtuig, maar klopt aan bij een vrachtwagenchauffeur voor een lift naar haar woonplaats Perth. Het vliegtuig vertrekt zonder Vander Sanden…

Lees ook:

Lang heeft ze niet van haar terugkomst kunnen genieten. Als de politie op het vliegveld opmerkt dat de 28-jarige vrouw niet aanwezig is, besluiten ze een onderzoek te starten. Tien dagen na haar aankomst wordt ze gearresteerd in het huis van haar partner in Scarborough. En de straf? Die is niet mals: zes maanden en één dag gevangenisstraf. Dat is nog eens een lange quarantaine…