Na de politieke exit van Lodewijk Asscher is de een nieuwe leider opgestaan. Lilianne Ploumen gaat de PvdA-kar trekken en is daarmee de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de partij. Is zij de juiste persoon?

Julia Wouterrs en Lilianne Ploumen

"Mijn ouders gaven mij mee: je bent niet meer, maar ook niet minder dan een ander. Daarom zeg ik vandaag: ja, ik ben er klaar voor", schrijft Ploumen op Twitter. Een mooi moment, zegt oud-voorzitter van de Tweede Kamer en PvdA-lid Gerdi Verbeet aan tafel bij Margriet. "Fijn dat we niet naar mannen hoeven kijken om een goede lijsttrekker te vinden."

Een debuut voor de partij

Journalist en columnist Kustaw Bessems noemt het eigenaardig, dat de partij nu pas een vrouwelijke leider heeft aangesteld. "Ze is van de drie traditionele partijen de eerste", een beetje gek, voegt hij toe. "Het kan natuurlijk toeval zijn geweest - dat er al die tijd nul geschikte vrouwen zijn langsgekomen. Maar het is waarschijnlijker dat er iets in het systeem zit waardoor dat nog niet is gebeurd."

Je moet scherp kunnen debatteren

Gerdi Verbeet

Verbeet twijfelt of het enkel aan het systeem ligt. "Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit een PvdA-vrouw ontmoet heb die de brandende ambitie had om lijsttrekker te worden. Daar moet het wel mee beginnen. Je moet het zélf willen, om hoog op die lijst te komen." Op de vraag of ze zelf die ambitie heeft gehad, reageert de oud-voorzitter van de Tweede Kamer volmondig nee. "Je moet scherp kunnen debatteren. Ik lijd aan het probleem dat als iemand anders iets zegt, ik denk: daar zit ook wel iets in."

Meer hobbels...

Terug naar Ploumen, die twee maanden voor de verkiezingen de politieke arena betreedt. "Vrouwen die het zo ver schoppen, hebben zich meer moeten bewijzen dan mannen op dat niveau", aldus voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters. "Dat betekent dan vaak dat het hele goede vrouwen zijn. Niet omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze meer hobbels hebben moeten nemen. Ik weet van Ploumen dat ze een geschoold feminist is", aldus Wouters, auteur van 'De zijkant van de macht: Waarom de politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten'.

‘’Wat ik heel verfrissend vind; alle verkiezingsdebatten worden gevoerd alsof de hele bevolking uit mannen bestaat’’, zegt @juliawouters over #Ploumen, de nieuwe lijsttrekker van de #PvdA. ‘’Ik hoop dat daar nu verandering in komt.’’ #ditisM pic.twitter.com/TogBeiI3fR

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) January 18, 2021

"Zij is daar helemaal niet naïef in", vervolgt Wouters. "Ze weet precies wanneer wat gebeurt en hoe dat bespeeld wordt. Alle verkiezingsdebatten worden gevoerd alsof de hele bevolking uit mannen bestaat. Onderwerpen die specifiek voor vrouwen belangrijk zijn worden nooit ingebracht als stelling in het debat", vindt Wouters. "Zij heeft echt naam en furore gemaakt met She Decides. Ik denk dat veel mannen dat ook kwetsend vonden en daar hun wenkbrauwen over frontsten, dat erg vonden, maar daarna weer over gingen tot de orde van de dag." In tegenstelling tot Ploumen, zegt de voormalig adviseur. 

Lees ook:

"Zij deed daar iets aan. Daarin maakt je vrouw zijn wel echt iets uit. Je voelt dat, je gaat terug naar dat moment dat je maar niet ongesteld werd, of dat moment in bed met je vriendje waar je het over voorbehoedsmiddelen moest gaan praten. Je voelt dat heel anders dan een man." Wat het Ploumen-effect gaat worden in de Kamer moeten we nog afwachten, maar een vrouwelijke leider van de PvdA is een goede eerste stap als we Verbeet en Wouters mogen geloven.

Kijk hieronder het gesprek met oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet, voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters, en Volkskrant-columnist Kustaw Bessems terug.