LGBTQ+ lessen zijn vanaf 2021 vast prik in de lespakketten van openbare scholen in Schotland. Goed voorbeeld doet volgen, zou je zeggen. Afgelopen week verscheen in Nederland al de hernieuwde geschiedeniscanon dat streeft naar inclusiever onderwijs. Kunnen we deze hervorming naar Schots voorbeeld ook in Nederland verwachten?
In het nieuwe curriculum worden onder meer lessen aangeboden over homofobie, transfobie en de geschiedenis van LGBTQ+ bewegingen. In 2021 gaat het aangepaste curriculum van start. Daarmee is Schotland het eerste land ter wereld waar LGBTQ+ lessen een verplicht onderdeel vormen binnen het onderwijs.
Deputy First Minister @JohnSwinney has just announced that Scotland will become the first country in the world to have #LGBTI inclusive education embedded in the curriculum. #EducateToLiberate ️
Learn more ➡️https://t.co/zzQC5tNVDo pic.twitter.com/JO7VEkgj5J— Scottish Government (@scotgov) November 8, 2018
Een doorbraak
Jordan Daly is medeoprichter van de Time for Inclusive Education campagne. De Campagne werd opgezet met één doel: homofobie en transfobie uit de wereld helpen door middel van LGBTQ+ inclusief onderwijs. In 2018 wordt het voorstel van TIE door de Schotse overheid aangenomen.
"Mijn eigen ervaring op school is besmet door homofobie. Bij TIE zijn we vastbesloten om daar voor volgende generaties verandering in te brengen", schrijft de Schotse website van Stonewall. Met de doorbraak van het voorstel zegt Daly: "Dit is een historisch moment in de geschiedenis van Schotland. Met het implementeren van LGBTQ+ onderwijs op alle openbare scholen in ons land zijn we de eerste ter wereld. In een tijd van mondiale onderzekerheid, is deze stap een duidelijke boodschap richting alle jonge LGBTQ’ers: jullie worden gewaardeerd."
Ze komen van ver
Schotland is niet altijd zo vooruitstrevend geweest. Tot 1980 was homoseksualiteit illegaal en in 1988 waren er in het Verenigd Koninkrijk nog wetten van kracht die het verboden om homoseksualiteit te 'promoten'. In 2001 gingen deze wetten in Schotland op de schop en nog twee jaar later - in 2003 - volgt ook de rest van Groot-Brittannië. Tot dan toe was het voor docenten verboden om het onderwerp homoseksualiteit te bespreken op school. Inmiddels is dat gelukkig veranderd: in 2016 bestond 8 procent van het Schots parlement uit homoseksuelen.
In 2016 spreekt Brandpunt+ de Schotse schrijver Alan Bisset. Volgens hem is groeiende tolerantie richting LGBTQ+ community (deels) te danken aan een nationalistische progressieve groep, die aanhang wint na het onafhankelijkheidsreferendum in 2014. En volgens Schots activist is de eerdere intolerante houding jegens homo’s te wijten aan het verbod voor het onderwijs om homofilie überhaupt te bespreken in het klaslokaal.
Ook al zijn er nog altijd bergen te verzetten in de strijd tegen ongelijke behandeling van minderheden, verandering begint (deels) bij onderwijs. Hopelijk zijn we met de start van deze Schotse hervorming en de vernieuwde geschiedeniscanon van Nederland weer een stukje dichterbij meer gelijkheid in de maatschappij. Eerder nam Nederland het voortouw: 2021, het jaar dat Schotland de start van het curriculum zal vieren, viert Nederland het 20-jarig jubileum van het eerste homohuwelijk wereldwijd. Moedig voorwaarts, op naar de volgende stappen.