Wie had dat nog verwacht? Dat we het serieus zouden hebben over een eventuele Elfstedentocht? Het mooiste evenement van de wereld, aldus voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Maar... "Er is een probleem: corona."
Het is pas écht winter als NOS-verslaggever Gerri Eickhof - uiteraard met muts - live op televisie verslag doet van de laatste winterse ontwikkelingen. En ja, dat is precies wat er gebeurde het afgelopen weekend. Koning winter is gearriveerd en laat ons voor even, heel even, de dagelijkse coronaellende vergeten.
Yes!!! NOS doet wat het moet doen en zet sterverslaggever Gerri Eickhof in voor sneeuwnieuws. Uiteraard met muts. #sneeuw #winter pic.twitter.com/afPxCSWaKu
— Jan Quehenberger (@JanQuehenberger) February 7, 2021
'Heerlijk', zegt cultuurhistoricus Herman Pleij aan tafel bij M. Hij kent als geen ander de strenge winters. "In mijn jeugd, en die begint wat schaatsen betreft in 1950, kon je bijna elk jaar op de ijzers staan." En die Noren of houtjes werden dan niet geleend van een buurman of oom. Nee, iedereen had zijn eigen paar in de kast liggen. "Net als een fiets, had iedereen een paar schaatsen", vertelt hij. Tegenwoordig is dat wel anders. En dat is natuurlijk logisch, als we kijken naar de winters van de afgelopen jaren.
Drie kwartier geleden postte ik deze video van MC Wou op de Instagram van het @parool (volgen jullie die al al al?). De teller staat nu al op meer dan 3200 likes. Zou Amsterdam last hebben van knaldrang denken jullie? https://t.co/8M2YFzim4I pic.twitter.com/6dbpf5xpZX
— Josien Wolthuizen (@wolthuizen) February 7, 2021
Wat is dat toch? Dat veel mensen een opleving krijgen bij winters weer? "Het is een enorm saamhorigheidritueel", zegt de cultuurhistoricus. "Daar hebben we in Nederland veel behoefte aan", kijkend naar het verdeelde politieke landschap. "De ijspret is dan heel belangrijk. Iedereen wordt opeens buitengewoon aardig, gaat elkaar helpen." Het egaliseert, voegt hij toe. "We zijn voor even allemaal gelijk. Dat gevoel blijkt op het ijs heel erg aanwezig te zijn."
De Elfstedenkoorts
Nu de weersverwachtingen ver onder nul schieten, kijkt Nederland met verlangende ogen naar de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. "We hebben gewoon een probleem", zegt voorzitter Wieling aan tafel bij M: de pandemie. "We willen niets liever, want het is het mooiste evenement ter wereld." Maar mocht het ijstechnisch kunnen, gaat het feest alsnog niet door, liet de voorzitter in november al weten.
Bitterkoude weerkaarten! Dinsdag duiken we lokaal al onder de -15°; daarna volgt een serie van minstens 4/5 nachten waarin temperaturen tot -20° mogelijk zijn. Dat levert ~4 cm ijsgroei per nacht op en dan denken we stiekem toch aan het woord #Elfstedentocht... want wát ALS?! pic.twitter.com/iGwCgt2v2l
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) February 7, 2021
Laat het volgend jaar zijn en niet op dit moment, hoopt Wieling. "Dit is een soort van nachtmerrie." Zijn er dan helemaal geen oplossingen te bedenken, mocht het ijs Elfstedentochtwaardig gegroeid zijn?
"We leven in een land waar niet iedereen zich houdt aan alle coronaregels. Dus we kunnen wel van alles regelen, maar te denken dat die mensen thuisblijven bij zo'n evenement, te denken dat we dit allemaal op anderhalve meter kunnen organiseren, gelet op de situatie waarin we zitten: hebben we gezegd dat we kiezen voor de gezondheid." Maar voegt hij toe: "Dat zou verschrikkelijk zijn."
Benieuwd naar het hele gesprek?