Na de #MeToo-beschuldiging van acteur Aziz Ansari, je kent hem misschien van de Netflix-serie Master of None, vroeg The Lily een aantal mannen om reactie. Want was hij werkelijk fout? Het grijze gebied blijkt enorm (en vol riskante aannames).

Foto: Frank Cordoba via Unsplash

Zo’n twee weken geleden beschuldigde een 23-jarige vrouw de acteur ervan dat hij haar had aangerand. Het gebeurde tijdens hun date. Nadat ze naar een restaurant waren geweest, belandde ze samen in zijn appartement, waar ze seksuele handelingen verrichten.

De vrouw, die in het babe.net artikel Grace genoemd wordt, vertelt in haar verhaal dat ze zowel verbaal als non-verbaal heeft aangegeven dat ze geen zin had in seks. Maar Ansari overrompelde haar en bleef vervolgens aandringen waardoor er toch dingen zijn gebeurd zegt ze. En dat komt omdat ze zich onder druk gezet voelde.

Aziz Ansari. Foto: ANP

De date eindigt wanneer Ansari een taxi voor haar bestelt en een grapje maakt terwijl ze vertrekt. Zij moet huilen in de lift. Na het lezen van haar verklaring zegt de acteur haar signalen verkeerd te hebben gelezen. En dat betreurt hij.

Zo ingewikkeld is consent

Het bijzondere van dit verhaal is dat het laat zien hoe ingewikkeld consent is. De vrouw ging zelf met Ansari mee naar huis, en werd niet gedwongen te blijven. Toch geeft ze meerdere keren duidelijk aan te willen stoppen, en kun je je afvragen hoe gelijkwaardig de verhoudingen zijn als een van de twee een beroemdheid is waar je tegenop kijkt.

Online waren de reacties dan ook verdeeld. ‘Het was gewoon een slechte date met slechte seks’, zei iemand. ‘Leer ‘nee’ zeggen en weg gaan’, is de conclusie van een ander. En weer anderen herkende zich in de situatie en spraken hun steun uit.

Wat is het nu?

Of het nu wel of niet aanranding was, dat is moeilijk te bepalen door mensen die er niet bij zijn geweest. Maar het is wél belangrijk dat we het er over hebben, want dit gebeurt. En aan alle reacties te zien, gebeurt het vaker dan je denkt.

Er zou toch een manier moeten zijn hoe we dit kunnen oplossen. Niemand is erbij gebaat  wanneer seks maar voor één van de twee betrokkenen fijn is (een uitspraak die Aziz de desbetreffende avond nota bene zou hebben gedaan). Daarbij is hij een feminist, waardoor het moeilijk te geloven is dat dit een vooropgezet plan was van een gemene vent.

The Lily besloot drie van haar schrijvers te vragen het gesprek aan te gaan met mannen uit hun omgeving en hen om hun ervaring te vragen. Op deze manier willen ze beginnen met het bedenken van een oplossing voor dit moeilijke thema. En hun ervaringen zijn zowel onthullend als informatief.

1. Schrijver Mekita Rivas sprak met haar vriend Kyle Reinhart (28)

Kyle Reinhart: “Wat hij heeft gedaan, is niet oké. Of je nu beroemd bent of niet, je hoort geen druk op iemand uit te oefenen en ook niet te doen alsof er al toestemming is gegeven voor seks. Ik heb wel met Aziz te doen, hij heeft zich waarschijnlijk laten meeslepen in het moment. Maar hij had haar niet zo lang onder druk moeten zetten. De eerste keer dat ze haar twijfels uitte, had al genoeg moeten zijn geweest.

Foto: Unsplash

Toen ik het las, dacht ik wel terug aan mijn eerste ervaringen met romantische relaties op de middelbare school. En die keren tijdens mijn studententijd toen het ook allemaal wat wazig werd. Ik vroeg mezelf af: Deed ik ook zo? Deden zij dit bij mij? Hoe gebeurde het eigenlijk precies?”

2. Schrijver Masimbaashe Zvovushe praatte erover met haar man Cory Trump (35)

Cory Trump: “Wat Ansari deed was heel ‘jong’. Hij nam haar helemaal niet serieus. Dat kun je zien aan hoe snel hij opsprong om te gaan nadat ze wat hadden gegeten. Zij was gewoon een ‘fling’. Hij wilde gewoon met haar naar bed. Hij was nooit van plan om haar nog eens te bellen.”

3. Schrijver Maria Del Russo had het erover met haar broer Billy Del Russo (26)

Billy Del Russo: “Zodra ik met iemand in bed beland, en van het een het ander komt, zeg ik altijd dat ik niet wil dat ze iets doet wat ze niet wil. Dat ben ik gaan doen nadat een aantal vrienden van me hadden meegemaakt dat een meisje achteraf zei ‘dingen met ze gedaan te hebben die ze niet wilde’. Dat wil ik koste wat het kost voorkomen. Want dan is het mijn woord tegen het hare. Je moet als man oppassen wat je doet.”

Lees ook:

“Ik wil geen vrouwen gaan beschuldigen van het afleggen van valse verklaringen, maar ze zijn wel emotioneler dan mannen. Ik heb wel het gevoel dat vrouwen er de volgende dag pas kunnen achterkomen dat ze zich toch niet comfortabel voelde bij waar ze de avond ervoor wel mee hebben ingestemd. Dat vind ik wel eng, daarom check ik het altijd.”

4. Schrijver Maria Del Russo praat ook met haar andere broer Anthony Del Russo (23)

Maria Del Russo: “Ik denk dat ikzelf wel goed kan inschatten of een meisje wel of niet wil, ook non-verbaal. Maar ik denk niet dat alle mannen zo zijn. Of je het nu leuk vindt of niet, veel mannen die ik ken zien vrouwen als seksobject. Dat geldt zeker voor studenten. Om zichzelf seksueel te blijven stimuleren, denken ze over seks als iets dierlijks. En of het dan goed voelt voor een vrouw, dat doet er dan niet zo heel veel toe. Ik denk niet dat alle mannen dit doen, maar in ieder geval wel alle mannen van mijn leeftijd.”

Foto: Unsplash

5. Schrijver Masimbaashe Zvovushe praat met haar collega Jomo Greenidge (47)

Jomo Greenidge: “Consent is een heel belangrijk principe. Het is net zoals beleefdheid, goede manieren. En het is iets universeels. Je leert er niet over op school of in de kerk, maar dat zou wel moeten. Want het is zo belangrijk dat we hier met elkaar over praten en dat iedereen weet wat wel en niet oké is. Het lastige is dat we zelf ook niet geleerd hebben gekregen om erover te praten en aan te wijzen waar de grens ligt.”

6. Schrijver Masimbaashe Zvovushe praat met haar vriend Matthew Vilanova (31)

Matthew Vilanova: “We zijn zo verzeild geraakt in bepalen wat de gradaties van overtredingen zijn en wie de overtreders zijn, dat we het grote plaatje missen. Wanneer gaan we jonge mannen leren hoe ze zich fatsoenlijk moeten gedragen? Dit gaat minder over hoe we omgaan met de vrouwen en veel meer over wat we leren aan mannen.

Onze jongens groeien op in een wereld waarin ze denken dat ze recht hebben op vrouwen en hun lichaam. En met de vraag: ‘waarom ging ze zelf niet weg als ze niet wilde?’ wordt de eigen verantwoordelijkheid ver bij hen vandaan gehouden. Tenminste, als het over de omgang met vrouwen gaat.

En tegelijkertijd wordt meisjes geleerd dat ze niet alleen moeten lopen, geen drankjes moeten aannemen van vreemden, pepperspray moeten meenemen en de situatie niet ‘erger’ moeten maken dan hij is - uit angst voor hoe een man dan zou reageren.

Foto: Unsplash

Leer onze jongens beter te zijn dan dit. Leer ze alle vormen van ‘nee’ te herkennen. Leer ze te respecteren dat andermans lichaam hen niet toebehoort. Ik snap niet waarom dit geen onderwerp van het debat is. De 23-jarige die met Aziz mee naar huis ging, uitte haar ongemak vanaf het begin dat ze binnen waren. En toch stopte hij niet.”

Met dit advies, sluiten wij dit artikel af. Het mag duidelijk zijn hoe belangrijk het is dat we de #MeToo-discussie voortzetten. Ondanks het ongemak en moeilijkheden die daarbij komen kijken. Het grijze gebied is zo groot dat als we dat niet doen, de situatie blijft zoals hij is. En dat is onacceptabel.