Elk jaar kijken we uit naar de periode van paaseieren zoeken (en eten!), het optuigen van een paastak en het overvloedig eten van paasstol samen met familie. En niet te vergeten de vrije maandag. Voordat het Pasen is hebben we eerst Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Wat gebeurde er ook alweer op deze bijzondere dagen?  

Witte Donderdag

Witte Donderdag is de donderdag voor Pasen. Dan wordt het pesachmaal herdacht, dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Er werd brood gegeten en wijn gedronken. Wit staat voor 'goed', 'vreugdevol' en 'heilig'. Al deze aanduidingen passen goed bij Witte Donderdag: het is immers de dag waarop Jezus Christus aan zijn volgelingen de Sacramenten van Eucharistie en Priesterschap heeft geschonken. De vreugde van de dag is wel vermengd met droefheid. Op Witte Donderdag wordt Jezus in de Hof van Gethsemane namelijk in de steek gelaten door zijn leerlingen. Leerling Judas pleegt het verraad waardoor Jezus door zijn vijanden gevangengenomen wordt.

Goede Vrijdag

In de kerkelijke kringen wordt het laatste avondmaal vaak op vrijdag gehouden, maar Jezus at dit maal dus op Witte Donderdag. Op Goede Vrijdag stierf Jezus aan het kruis voor de zonden van de mensen en schonk eeuwig leven aan ieder die in hem gelooft. Een goede (vrij)dag voor de mensen, een minder goede dag voor Jezus. ‘Eli, Eli, lema sabachtani?’, waren zijn laatste woorden. Dat is Aramees voor ‘Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?’  

Wat is de juiste volgorde van deze feestdagen?
  1. Pasen, Hemelvaart, Pinksteren 100% (2 stemmen)
  2. Pasen, Pinksteren, Hemelvaart 0% (0 stemmen)
  3. Pasen, Goede Vrijdag, Pinksteren, Hemelvaart 0% (0 stemmen)

Stille Zaterdag

Stille Zaterdag, ook wel paaszaterdag, is de dag die voorafgaat aan Pasen. De kerk herdenkt Jezus' verblijf in zijn graf. Het is een dag van stille bezinning die eindigt bij aanvang van de paaswake. Als de gelovigen op Stille Zaterdag in de stilte van hun hart het graf van Christus bezoeken, komen zij tot het besef dat hij werkelijk gestorven is. Voor veel christenen is deze dag echter allesbehalve rustig, omdat men druk is met het treffen van de laatste voorbereidingen voor het familiefeest dat Pasen ook is.

Na Pasen komt… de paastijd

Na Pasen is het nog niet gedaan met de feestvreugd. Met de viering van paaszondag begint de paastijd, een periode van 50 dagen. Het is een blijde tijd, waarin de vreugde om de verrijzenis door blijft klinken. Via het feest van de Hemelvaart van de Heer, mondt de paastijd na zeven weken uit in Pinksteren, het feest van de Heilige Geest. En dan is de cirkel weer rond.

Tip: De uitleg van bovenstaande dagen in beeld? Klik hier

Pasen vier je bij KRO-NCRV

Op zoek naar lekkere paasrecepten, de mooiste paasprogramma's en meer? 

Pasen KRO-NCRV