Een ui naast je bed helpt tegen verkoudheid en je wordt verkouden als je zonder jas naar buiten gaat. Algemene kennis, toch? Niets is minder waar.

In Wout2Day ontkrachtte en bevestigde gezondheidsjournalist Tijn Elferink een paar mythes uit zijn boek ‘Kusje erop’.

Naar buiten zonder jas

En wat blijkt? Zonder jas naar buiten gaan maakt je helemaal niet verkouden. “Ik heb alles eraan gedaan om verkouden te worden. Ik ben in een bad met ijsblokjes gaan zitten. Ik ben in een koelcel met -110 graden gaan zitten”, vertelt Tijn Elferink. Wij associëren kou vaak met verkoudheid, omdat we in de winter vaker ziek worden. Maar waar dan wel mee? “De lucht is droger, daardoor overleven virussen makkelijker. En we zitten meer binnen en dicht op elkaar.”

Ui naast je bed 

“Dat kun je doen, maar het heeft geen zin”, zegt Elferink. “Ik denk dat dat de oudste mythe is in mijn boek.” De mythe komt uit begin 1500. Toen dachten mensen dat een ui een verfrissende werking op de omgeving had. 

Kippensoep tegen de griep

In deze zit wel een kern van waarheid! Als je de griep te pakken hebt is het moeilijk om iets te eten. Soep, waar veel zout en vocht in zit, is dus wel erg goed voor je. Maar wel is het discutabel hoe veel het nou uitmaakt. “Er was een longarts die zijn vrouw een grote pan soep heeft laten maken, omdat hij die wel geneeskrachtig vond. Hij beweert dat mensen die deze soep aten sneller van hun griep af waren.” Dus toch ook een mythe.

Kusje erop

Je zou het bijna niet geloven, maar deze is wel echt waar. “Het is heel simpel. Dat leidt gewoon de aandacht af”, vertelt Elferink. “En wat daarnaast vaak gebeurt is dat een kind een kusje krijgen gaat associëren met minder pijn.” 

Luister het hele gesprek hier terug!