"Geen moeder, maar ouder...", "Non-binair en zwanger...", "Met een baard en dikke buik over straat...": een greep uit de krantenkoppen van de afgelopen periode. Zwangere Ryan Ramharak (29) en partner David Paul Ramharak-Peters (31) werden overrompeld door reacties toen ze het nieuws van hun zwangerschap naar buiten brachten. Waarom? Ryan is non-binair, David een queer cis man en samen krijgen zij een kind.

Zwangere Ryan Ramharak (29) en partner David Paul Ramharak-Peters

David en Ryan krijgen veel vragen over hun ouderschap. "Binnen onze eigen fijne bubbel worden wij niet gezien als hele andere ouders. En als we dan een vraag krijgen, is dat vooral uit oprechte interesse. Daarbuiten merken we aan de hoeveelheid negatieve reacties die we over ons heen krijgen toch wat onbegrip. We proberen hier niet al te veel aandacht aan te besteden”, zegt Ryan.

Ik denk dat een heteronormatief idee van ouderschap heel beperkend kan werken voor ouders

Deze negatieve reacties vloeien voornamelijk voort uit de (nog steeds) heersende heteronormatieve blik op ouderschap en genderrollen daarbinnen. "Ik denk dat een heteronormatief idee van ouderschap heel beperkend kan werken voor ouders", vertelt Ryan, die op het moment zwanger is. "Mensen denken hierdoor sneller dat ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen of positioneren binnen de opvoeding, omdat dat van ze verwacht wordt. Omdat ik een baard heb wordt er vaak gedacht dat ik een man ben. Wanneer dan ook nog eens blijkt dat ik een kind ga dragen, stuiten we op veel onbegrip."

Lees ook:

"Ik wijk toch al op heel veel manieren van de norm af, dat het mij niet echt meer uitmaakt op hoe veel andere manieren ik nog van de norm af kan wijken. Daarom is het bij ons zo fijn dat we dit om kunnen gooien en zelf uit kunnen vogelen wat wel en niet bij ons past. Ik denk dat wij hierdoor meer vrijheid hebben in wat voor ouders we willen zijn en hoe we bijvoorbeeld 'ouderlijke' taken willen verdelen."

De opvoeding van het kind

Wat Ryan en David het allerbelangrijkste vinden in de opvoeding van hun kind? Onvoorwaardelijke liefde en vrijheid in zelfexploratie. ''Bijvoorbeeld in het spelen met speelgoed en het kiezen van kleding zodra ons kind daar klaar voor is. Wij willen die ruimte bieden, kijkende naar wat het kind nodig heeft, wat het wil en wat het fijn vindt. Dit klinkt voor ons heel logisch, maar er zijn zo veel mensen die daar nog steeds niet dat begrip voor hebben." 

David vult Ryan aan: "We zijn heel bewust op zoek naar een omgeving waarin die vrijheid aanwezig is. Ik hoop dat ons kind niet alleen die vrijheid bij ons voelt, maar ook bij bijvoorbeeld een kinderopvang of later een school."

Wij hebben bijvoorbeeld afgesproken om ons kind neutraal aan te spreken

Dat je een kind niet voor alles kunt beschermen, ziet David ook. "Ik wil in ieder geval niet dat ons kind iets tekortkomt. Ik vind ons als partners en als ouders natuurlijk heel 'normaal' (wat dat ook mag zijn), maar ik wil niet dat ons kind aan de kant geschoven wordt puur en alleen om wie wij als queer en trans ouders van kleur zijn", aldus David.

Iets waar David zelf nog wel eens moeite mee heeft. "Wij hebben bijvoorbeeld afgesproken om ons kind neutraal aan te spreken (bij de naam noemen en met de voornaamwoorden die/diens). Ik ben daar nog best wel zoekende in en benieuwd of ik dat vanaf het eerste moment goed kan. In mijn hoofd vind ik dit uiteraard heel goed en belangrijk en in mijn kernprincipes sta ik er écht achter dat je een kind niet een bepaalde richting op moet duwen."

Lees ook:

"Maar tegelijkertijd merk ik dat ik soms tóch automatisch een beeld heb van iemand, zonder dat ik bijvoorbeeld überhaupt weet hoe die persoon zich identificeert. Ik probeer mijzelf daarin te corrigeren. Hieraan voegt Ryan toe dat ''zelfreflectie hierbij essentieel is. Het is belangrijk dat we het hier open met elkaar over kunnen en blijven hebben."

Verandering in genderidentiteit?  

Ryan is door de zwangerschap niet anders gaan kijken naar diens genderidentiteit. "Vaak hoor en lees je dat zwangerschap hetgeen is dat je vrouw maakt. Dat is voor mij absoluut niet zo. Voor de zwangerschap ben ik gestopt met testosteron. Hoewel mijn baard en lage stem aanwezig blijven, vond ik het op het begin best wel lastig dat sommige lichamelijke veranderingen waar ik lang op gewacht had, nu weer teruggedraaid zouden worden.

Ik ben non-binair, mijn hele leven is non-binair, al mijn ervaringen zijn non-binair, dus zie ik ook mijn zwangerschap als een non-binaire ervaring, en niet een vrouwelijke ervaring. Ook als ik in de spiegel kijk met mijn zwangere buik zie ik geen vrouw, dan zie ik een non-binair persoon."

Omdat Ryan en David zelf niet opgroeiden met voorbeelden van gezinnen die lijken op het gezin dat zij zelf willen stichten, besloten ze een documentaire te maken die het proces richting hun kinderwens vastlegt. Wanneer deze documentaire uitkomt? "Ergens na de geboorte van ons kindje", zeggen Ryan en David trots in koor.

Inmiddels hebben ze een kindje gekregen.👇

Wil je op de hoogte blijven van David en Ryan hun reis en de documentaire? Volg ze dan op hun Instagram account - @babaenpapa. Mocht je de komst van de documentaire willen steunen, is er een mogelijkheid om geld te doneren via de gofundme-pagina.