Op 13-jarige leeftijd wordt Isa IJpelaar (23) slachtoffer van online shaming. Een naaktfoto die niet van haar is, maar waar iemand haar naam bij heeft gezet, gaat rond op school. Tien jaar later merkt Isa nog altijd dat het een stempel drukt op haar leven. Ze vertelt aan Pointer: “Het gaat beter dan voorheen, maar ik heb nog steeds veel wantrouwen naar mensen.” 

‘K*nkerhoer’ en ‘sl*t’ ontvangt Isa via sociale media naar aanleiding van de naaktfoto. “Voordat het gebeurde was ik heel erg sociaal en open. Ik had vertrouwen in het leven, in de mensen om me heen”, vertelt Isa. “Het gaat nu beter dan voorheen, maar ik heb nog steeds veel wantrouwen naar mensen.” Naar aanleiding van de vele verhalen omtrent online shaming is Pointer een onderzoek gestart. Hoe gaan scholen hiermee om?  

Lees hier meer over het onderzoek van Pointer

Hoewel de school actie ondernam, hadden lang niet alle docenten volgens Isa oog voor de situatie. Ze kijkt er dan ook met gemengde gevoelens op terug hoe de school met het incident is omgegaan. “School nam het eerst helemaal niet serieus, mijn ouders moesten moeite doen om een gesprek te krijgen.” Enkele leerlingen die de foto hadden verspreid, moesten van bureau Halt een excuusbrief schrijven.

Kunstwerk 

Inmiddels studeert de 23-jarige Isa beeldende kunst in Den Bosch. Ze maakt een schilderij over slutshaming. Dat is het uitschelden van meisjes als ‘hoer’ omwille van hun gedrag. “Het zijn voor mij twee werelden die tegenover elkaar staan”, legt ze uit. Nadat ze de rode en witte verf mengt op een grijs bordje, veegt ze het languit met een kwast op het spierwitte doek. “Rood is de kleur van porno. Roze met wit maakt het zacht en lief.” 

Ik vind dat school veiligheid moet bieden

Lessen over online shaming zijn niet verplicht. Scholen gaan hier op verschillende manieren mee om. Isa is benieuwd hoe haar oude middelbare school nu omgaat met online shaming. “De adjunct-directrice zei destijds dat het een privézaak was”, zegt Isa. “Maar de leerlingen (die de foto rondstuurden, red.) zaten wel op deze school, ik vind dat school veiligheid moet bieden. Als school heb je veel invloed.” De directeur die pas na Isa’s schoolperiode is aangetreden, beaamt dat: “Met deze signalen doen we zeker wat, bedankt voor de tips”, zegt hij. Hij legt Isa uit dat ze aandacht geven aan online shaming via bijvoorbeeld theatervoorstellingen. Vanaf januari is het plan dat de school gaat beginnen met gastlessen van Bureau Halt over online shaming.