Petar is een stoere vrijbuiter die al twaalf jaar een beroep uitoefent dat hij verafschuwt: truckchauffeur. Hij is één van de honderdduizenden Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs die 46 weken per jaar kriskras door Noord-, Zuid- en West-Europa rijdt. Hij leeft maandenlang als nomade in zijn cabine op en langs snelwegen.

Huwelijksproblemen 

Het leven van eindeloze snelwegen en gure parkings is monotoon en hard, maar het is de enige kans om zijn zoontje een betere toekomst te geven.

Petar ziet zijn gezin slechts één maand per jaar. De duizenden kilometers die hij jaarlijks met zijn truck aflegt worden een metafoor voor zijn innerlijke reis: waarom doet hij dit eigenlijk? Leidt de snelweg hem naar een beter leven of is het een straat zonder eind? Petar zit monotone ritten uit, wacht vele uren en wordt vrijwel overal onvriendelijk behandeld. Ondertussen loopt zijn relatie thuis niet lekker en blijft zijn kind een vreemde voor hem.

Vrachtwagenchauffeur Petar in de docu A parked life
De vrachtwagen uit 2doc: A parked life

Europa door de voorruit 

Filmmaker Peter Triest maakt met KRO-NCRV 2Doc: A parked life een intieme road movie van een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur die de scheuren in Europa door zijn voorruit ziet, en de scheuren in zijn huwelijk op zijn telefoon. A parked life voert ons naar verre uithoeken van het Europese continent waarin de landschappen een centrale plaats hebben. De film laat aan de ene kant een drang naar Europese eenheid zien, maar toont ook de donkere kant: de kant waarin het onbekende wordt gewantrouwd door een steeds grotere groep.

A parked life werd ontwikkeld en gepitcht op de IDFA/Mediafonds workshop, Eurodoc18 & IDFA Forum en draaide op vele festivals en won prijzen van Parijs tot Istanbul.

2Doc: A parked life op donderdag 29 juni om 22.20 uur bij KRO-NCRV op NPO2. 

Ook interessant