Hou je van hardlopen, maar stoor je je aan al die troep in het park? Wij presenteren u: plogging. De nieuwe Zweedse fitnesstrend die wereldwijd een hit is.

Plastic tasjes in de vijver of bierblikjes op straat, zwerfafval zien we helaas nog véél te veel. En dat is een slechte zaak. Dieren kunnen erin stikken, het vervuilt de zee en het staat natuurlijk ook gewoon heel vies. Maar hulp is onderweg uit Zweden in de vorm van een hardlooptrend genaamd plogging, zo meldt The Washington Post in dit artikel.

De naam zegt eigenlijk al wat het is. Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘jogging’ en ‘plocka upp’, wat oppakken betekent in het Zweeds. Het idee is als volgt: als je gaat hardlopen neem je een tasje mee, en daarin stop je al het zwerfafval wat je tegenkomt tijdens je rondje.

Het is zo simpel dat je het misschien zelfs al doet. En realiseer je dan ook: elke keer dat je iets van de grond pakt, doe je eigenlijk een soort squat. Dus je billen en benen worden er ook nog eens strakker van.

Erkende sport

In Zweden doen inmiddels zoveel mensen het, dat de Zweedse fitness-app Lifesum plogging zelfs heeft toegevoegd aan de sportactiviteiten die je kan tracken. En wat blijkt, met een half uur ploggen verbrand je 288 calorieën. En dat is toch nét wat meer dan 235 calorieën voor een half uurtje ‘ouderwets’ hardlopen.

'Ik kom een alarmerende hoeveelheid volle luiers tegen'

Emily Wright, plogger

Plogging heeft zelfs de kusten van de Verenigde Staten bereikt. Emily Wright uit Virginia is een van de mensen die inderdaad al plogde voordat ze wist dat het een naam had. En dat kwam puur uit frustratie over alle troep in haar buurt. 'Ik kan dat zwerfafval toch niet zomaar laten liggen? Dat plastic flesje kan ik gewoon niet voorbijlopen.' Maar bij enkel plastic flessen blijft het helaas niet, zegt ze. 'Ik kom een alarmerende hoeveelheid volle luiers tegen, mijn maag draait hier gewoon van om.' Een échte plogger heeft dus wel een flinke dosis toewijding nodig.

Meer groene inspiratie?

Met onze programma’s en initiatieven laten we zien hoe bijzonder de natuur om ons heen eigenlijk is. 

martin en anne van binnenstebuiten in een moestuin