Waarom smaakt paprikapoeder helemaal niet naar paprika?

Een goede toevoeging voor een beetje pit in de maaltijd: paprikapoeder. Er zijn verschillende kleuren paprika, maar  paprikapoeder is altijd rood. Waarom is dat eigenlijk? En hoe komt het dat paprikapoeder qua smaak weinig met een paprika te maken heeft?

Verkeerde paprika

Paprikapoeder wordt namelijk niet gemaakt van paprika’s zoals wij die kennen. Blokpaprika’s, die groene, gele, rode en oranje bolletjes uit de supermarkt, komen niet in het productieproces van paprikapoeder voor. Toch staat de welbekende rode variant wel vaak op de potjes in het kruidenschap afgebeeld. Maar dat klopt dus niet, want die rode paprika heeft er helemaal niets mee te maken. 

Waar wordt paprikapoeder dan van gemaakt? 

Paprikapoeder wordt gemaakt van een vrucht die in de familie van de paprika en de peper zit. Paprika's en pepers komen uit dezelfde familie. De vrucht, waarvan de paprikapoeder wordt gemaakt, lijkt qua uiterlijk een beetje op een chilipeper. Qua smaak is de vrucht pittiger en puntiger dan de paprika. Maar ze zijn wel nét zo rood als een rode paprika, en dat verklaart de kleur van het poeder. 

Ook interessant voor jou:

Het is trouwens wel mogelijk om paprikapoeder te maken van blokpaprika's. Met heel veel geduld maak je thuis gemakkelijk je eigen paprikapoeder met de smaak van de door jouw gekozen paprika. Het recept kun je hier vinden!

Meer weten over eten?

Schrijf je dan in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Teun van de Keuken - Verse vis