Een goede toevoeging voor een beetje pit in de maaltijd: paprikapoeder. Er zijn verschillende kleuren paprika, maar paprikapoeder is altijd rood. Waarom is dat eigenlijk? En hoe komt het dat paprikapoeder qua smaak weinig met een paprika te maken heeft?

Verkeerde paprika

Paprikapoeder wordt namelijk niet gemaakt van paprika’s zoals wij die kennen. Blokpaprika’s, die groene, gele, rode en oranje bolletjes uit de supermarkt, komen niet in het productieproces van paprikapoeder voor. Toch staat de welbekende rode variant wel vaak op de potjes in het kruidenschap afgebeeld. Maar dat klopt dus niet, want die rode paprika heeft er helemaal niets mee te maken. 

Waar wordt paprikapoeder dan van gemaakt? 

Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde en gerookte paprika’s. Voor het poeder worden niet de bekende blokvormige rode paprika’s gebruikt, maar gebruikt men een paprika die lijkt op de puntpaprika of lange chilipeper. Deze is familie van de Spaanse peper, maar een stuk milder van smaak. 

Het is een speciale soort puntige peper die 12 tot 15 cm lang  kan worden en die zijn smaak alleen goed ontwikkelt in een vrij warm en droog klimaat. Als de paprika volledig gedroogd is, wordt deze vermalen tot paprikapoeder. De pepers die gebruikt worden zijn wel nét zo rood als een rode paprika, en dat verklaart de kleur van het poeder. 

Ook interessant voor jou:

Verschil moet er wezen

Er bestaan verschillende soorten paprikapoeders. Je hebt de Hongaarse variant die zowel in zoete als pittige variant te krijgen is. Naast Hongaars paprikapoeder bestaat er ook (Spaanse) gerookte paprikapoeder. De paprika die voor deze poeder wordt gebruikt, wordt zo’n twee weken gerookt boven een vuur van eikenhout. Vervolgens wordt deze, net als normaal paprikapoeder, vermalen. Zo heeft gerookte paprikapoeder een intense en rokerige smaak.

Benieuwd naar lekkere seizoensrecepten met paprika?

Download de drie recepten hier.

paprika seizoensgroente recepten