Een Italiaanse klassieker die niet meer weg te denken is uit onze keuken: pasta carbonara. Een romige witte saus die we over onze pasta draperen. Maar er is ook pizza carbonara en er zijn zelfs kruiden. Wat maakt carbonara, nou carbonara? Weten we eigenlijk wel wat de echte carbonara is?

Carbonara in vele vormen

In iedere supermarkt vind je verschillende producten met de naam carbonara. Van pizza’s tot aan kruiden, magnetronmaaltijden en kant-en-klare zakjes pastasaus. En die verschillende bereidingen hebben vaak maar weinig met elkaar gemeen.

De één voegt champignons toe, de ander ui. Qua vlees bestaat de keuze uit ham of spek. Je kunt kiezen of je carbonara met of zonder Parmezaanse kaas eet, en ook over de soort pasta doen we in Nederland niet moeilijk. Laat je een Italiaan Nederlandse carbonara zien, dan is de kans klein dat ze dit als een echte pasta carbonara zullen erkennen. Want in de bakermat van pasta maken ze carbonara volgens het authentieke recept.

Wist jij dat carbonara 'saus' niet echt saus is?
  1. Ja! 81% (467 votes)
  2. Dat wist ik nog niet 19% (113 votes)

Het echte werk

Carbonara is in Italië van oudsher een gerecht dat voornamelijk door de arme bevolking werd gegeten. Veel ingrediënten zijn er namelijk niet voor nodig: spek, eieren, kaas en peper.

Het spek in de carbonara komt van de varkenswang. Dat de Italianen guanciale noemen. Men gebruikt vervolgens twee eierdooiers en pecorino, een schapenkaas, om een licht sausje te maken. Ze voegen wat peper toe voor de smaak en de carbonara is finito.

Al is over het gebruik van hele eieren of alleen eidooiers zelfs in Italië onderlinge discussie. Wat wel duidelijk is, is dat er geen ham, champignons, melk of room gebruikt worden bij het maken van de authentieke carbonara. Hoe komt het dan dat deze ingrediënten bij ons als onderdeel van pasta carbonara-saus verkocht worden?

Sausland

Waar de Italianen het simpel houden, is de carbonara in Nederland ingewikkelder. Dat gebeurt volgens de fabrikanten voornamelijk om de consument tegemoet te komen.

We staan erom bekend dat we van een stevige saus houden bij onze pasta. Daarom maken fabrikanten een saus van melk of room. Maar ook groenten worden speciaal voor ons Nederlanders toegevoegd. De originele carbonara is nogal ‘kaal’ en om het idee te voeden dat we een volwaardige maaltijd eten, voegen fabrikanten er champignons of ui aan toe. Is het dan wel terecht dat het bij ons als carbonara wordt verkocht?

De Italiaan zou onze pasta eerder omschrijven als een bechamelsaus. Toch blijven de fabrikanten het carbonara noemen en dat heeft simpelweg alles te maken met de marketing. De naam is voor de consument herkenbaar en een herkenbaar product verkoopt beter. Een Hollandse twist aan de Italiaanse klassieker. En blijkbaar tegenwoordig ook als pizza te verkrijgen.

Meer weten over je eten?

Schrijf je in voor de Eerlijker eten nieuwsbrief.

Keuringsdienst van Waarde - Nieuwsbrief Veldbonenmeel in brood