De dagen worden steeds warmer, de zon blijft langer schijnen en de stranden worden drukker. Vooral in de zomer is het belangrijk om je zonnebrandcrème niet te vergeten. Maar moet je elke dag zonbescherming op? En wat voor soort? Is duurdere zonnebrand crème echt beter? Lees verder voor al je antwoorden!
Wat is zonnebrandcrème?
De straling van de zon is slecht voor je huid. Je kan erdoor verbranden, maar je kan er ook huidkanker van krijgen. Daarom is het belangrijk om zonnebrand op te doen en je huid te beschermen. In zonlicht zit ultraviolette straling, oftewel UV-straling. Deze straling is niet met het blote oog te zien, maar is er wel! UV-straling is schadelijk voor mens, plant en dier. Zit je te lang in de zon, dan zorgt deze straling voor een verbrande huid.
Er zijn verschillende manieren waarop zonnebrand je huid beschermt. In sommige zonnebrandcrèmes zit een filter dat de schadelijke UV-straling tegenhoudt. Andere zonnebrandcrèmes (bijvoorbeeld sunblock) reflecteren het zonlicht als een soort spiegel. Smeer je daarom goed in met zonnebrandmiddel zodat je beschermd bent tegen de straling!
Hoe vaak moet ik zonnebrand op?
Het is belangrijk om zonnebrand elke dag op te doen! Ook wanneer we onze ijskoude winterdagen of regenachtige herfstdagen hebben. UV-straling is er het hele jaar door. Dat betekent dat ook op bewolkte dagen de straling op je huid terechtkomt. Het is dus belangrijk om je elke dag in te smeren met zonnebrandcrème. Ook al zit je binnen, of schijnt de zon niet, zonnebrand moet je op!
Elke dag goed smeren met een zonnebrandcrème. Je huid zal je er op lange termijn dankbaar voor zijn.
Werkt een hogere SPF-factor beter?
SPF 15, 30 of 50. Welke is nou het beste? Het is goed om te weten dat elke SPF-factor je voldoende beschermt tegen UV-stralingen. SPF15 beschermt tegen 93% van de UV-straling, SPF30 97% en SPF50 tegen 98%. Een hogere SPF-bescherming is geschikt voor mensen die lange tijd buiten in de zon doorbrengen.
Werkt duurdere zonnebrand beter dan goedkopere?
De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Je kan acht euro neerleggen, maar ook zestig euro! Hoe meer je betaalt, hoe beter de zonnebrand? De kosten van een flesje zonnebrand heeft voor een deel te maken met de beschermfactor: een hogere factor bevat meer beschermfilters, en die zijn duur, waardoor de kosten oplopen. Zo is een flesje met factor 50 hoger dan een met factor 15.
Maar de oplettende consument merkte op dat ook flesjes met dezelfde SPF (Sun Protection Factor) kunnen verschillen in prijs. Het verschil zit ‘m dan in hoe prettig de zonnebrand insmeert en of het een witte waas achter laat op je huid. Een goedkope zonnebrand beschermt dus net zo goed als een dure zonnebrand.
Kan je zonnebrandcreme bewaren?
Er wordt vaak aanbevolen om zonnebrandcreme maar één zomer te gebruiken, omdat de beschermingsfactor afneemt wanneer het in aanraking komt met warmte, zuurstof en uv-stralen. Maar wees gerust: je halfvolle flesje hoef je niet weg te gooien na te zomer. Zo snel neemt de beschermingsfactor niet af. Dermatologen schatten dat een SPF 30 in twee jaar terug is gelopen naar SPF 27 à SPF 28.
Conclusie
Ter conclusie, het is absoluut niet erg om goedkopere zonnebrand te gebruiken, zolang het voldoende bescherming biedt. Ook is het niet erg om twee zomers achter elkaar hetzelfde flesje te gebruiken. Verder is het belangrijk om te weten hoe veel tijd je in de zon doorbrengt. Ga je een dagje naar het strand, gebruik dan een SPF met een hogere beschermingsfactor, zoals SPF50. Zo lang je maar elke dag je zonnebrand op smeert.