Als je een beetje spiritueel bent ingesteld, dan weet je het misschien al: augustus wordt speciaal, met maar liefst twee keer een volle maan in één maand: de supermaan en de blauwe maan. Tijd voor een extra betekenisvol maanritueel dus!

De supermaan

De eerste volle maan van deze maand is op 1 augustus om 20:31 uur en is een supermaan. We spreken van een supermaan omdat de volle maan dan een flink stuk groter en helderder lijkt dan hij in werkelijkheid is. Dit komt omdat de maan niet echt in een perfecte cirkel om de aarde draait maar in een ellipsvorm, wat ertoe leidt dat de maan soms dichter bij de aarde staat.

De blauwe maan

En dan is er nog een tweede volle maan op woensdag 30 augustus. Dat zit zo: een volledige maanfase, van volle maan tot volle maan, duurt ongeveer 29,5 dag. Dat is iets korter dan de meeste maanden duren. De fasen van de maan verschuiven dus langzaam naar voren en zo kan het dus dat je soms twee volle manen in één maand hebt. Omdat het niet vaak voorkomt dat er twee volle manen in één maand zijn, wordt deze tweede volle maan ook wel de ‘blauwe maan’ genoemd.

Nog meer invloed

Als het volle maan is, voelen veel mensen zich anders dan gewoonlijk. Zoals de maanstanden de natuur beïnvloeden, denk aan eb en vloed, kunnen ze ook effect hebben op onze persoonlijke staat van zijn. Zo gebeurt het dat je tijdens volle maan slechter kan slapen en hebben mensen tijdens deze periode vaker last van emotionele schommelingen en gevoelens van onrust. Is er een supermaan, dan zijn die invloeden nog groter en kunnen deze emoties nog meer worden versterkt.

‘Ik heb de kracht om mijn leven ten goede te veranderen’

Volle maan affirmatie

Leven met de cycli van de maan

Mensen die bewust leven met de cyclus van de maan, houden rekening met deze natuurlijke invloeden en passen daar hun leven en rituelen op aan. Zo staat de nieuwe maan voor een nieuw begin en dus is het dan een goed moment om nieuwe affirmaties te zetten en plannen te maken. Bij volle maan is de cyclus weer compleet. Dan maak je bijvoorbeeld iets af waar je nog mee bezig was en reflecteer je daarop. De volle maanfase is dus de meer de tijd om los te laten.

Symbolische rituelen

Lang geleden, toen de maan de enige lichtbron in de nacht was, was het de normaalste zaak om te leven met de standen van de maan. Ook had vrijwel iedere oude religie wel een eigen maangod of maangodin met de daarbij behorende symboliek en rituelen. Tegenwoordig is de maan populair vanwege haar spirituele betekenis en de symbolisering van vrouwelijkheid. De maancyclus duurt ongeveer even lang als de menstruatiecyclus, wat maakt dat steeds meer vrouwen besluiten te leven met de maankalender om zo meer in balans te komen.

Volle maan bad

Mensen die gevoelig zijn voor de symboliek van de volle maan, houden regelmatig volle maan rituelen; een volle maan bad bijvoorbeeld. Tijdens een volle maan bad laad je je op aan de energie van de volle maan. Dit ritueel kun je op twee manieren uitvoeren: ga naar een rustige plek in de natuur en 'leg' daar in de lucht je vinger op de volle maan, met je arm en je wijsvinger naar de maan gewezen. Zo bedek je de maan met je vinger en laat je haar energie op symbolische wijze tot je komen.

Maar je kan ook een écht volle maan bad nemen. Je gaat dan in bad met speciale etherische olie, eucalyptus of tea tree bijvoorbeeld, en zuiverend badzout. Je steekt kaarsen aan en staat heel bewust stil bij dat wat je achter je wil laten. Het is een meditatieve en energetische zuivering waarbij je je klaarmaakt voor een nieuwe fase en de (negatieve) energie van oude fase letterlijk wegspoelt.

Indrukwekkend natuurfenomeen

Maar ook als je niet zoveel met spiritualiteit hebt is de supermaan een prachtig natuurfenomeen om naar te kijken. Helaas is hij niet altijd even goed zichtbaar vanwege de weersomstandigheden, maar mocht je een glimp kunnen opvangen dan is het sowieso de moeite waard om te kijken. Zo kan dat eruit zien. En als je hem hebt gemist, dan heb je op 31 augustus dus weer een nieuwe kans!