Krijg jij de bibbers als je denkt aan zwemmen in koud water? Niet doen, want een frisse ochtendduik in de open lucht is lekkerder dan je denkt en nog goed voor je ook! Dit zijn de voordelen van buiten zwemmen.

Het is goed voor de doorbloeding

Wie wel eens koud afdoucht kent het gevoel wel: je hartslag gaat wat omhoog, je gaat wat dieper ademhalen en je krijgt een tintelend gevoel. Buitenzwemmen is goed voor je bloedsomloop. Door de kou gaat je lichaam er automatisch voor zorgen dat je bloed sneller stroomt zodat het niet te veel afkoelt. Zo gaat er meer bloed naar je vitale organen, zoals je hart en dat is goed voor je doorbloeding. Bijkomend voordeel is dat je gelijk ook wat meer calorieën verbruikt.

Het is goed voor je geest

‘Je moet even door’ is een uitspraak die je vaak te horen krijgt als je de zee niet in durft te gaan of aarzelt om in dat koude zwembad te duiken. Maar het overwinnen van die koudwatervrees geeft een bevrijd gevoel. Je bent blij en trots als je het uiteindelijk hebt gedaan. Het geeft je kracht en energie en maakt je mentaal weerbaarder.

Zwemmen is goed voor je hele lichaam

De kans op blessures bij zwemmen is minder groot dan bij andere sporten. Daarbij gebruik je als je zwemt al je spieren zonder bepaalde spiergroepen of pezen meer te belasten dan andere. Daarom is zwemmen ook goed te doen als je bepaalde fysieke klachten hebt of als je iets ouder bent. 

Het is goed voor je weerstand

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat je lichaam door zwemmen in koud water meer witte bloedcellen aanmaakt. Die heb je nodig als je strijd tegen een griepje of een infectie. Een kleine slag om de arm is hier wel gepast: er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van koudwaterzwemmen op je immuunsysteem, maar doorslaggevend bewijs dat het je weerstand verbetert is er nog niet. Dat je je sterker gaat voelen kan namelijk ook komen omdat je gezonder leeft en bewust beweegt.

Gelukkig in de natuur

Als je sport en dus ook als je gaat zwemmen in de buitenlucht, maakt je het gelukshormoon dopamine aan, een belangrijk hormoon dat ervoor zorgt dat je je blij gaat voelen. Het wordt niet voor niets ook wel een ‘gelukshormoon’ genoemd. Daarbij zwem je in de natuur, je bent buiten! Het vrije gevoel van buiten zijn is goed voor je humeur en maakt je vrolijker, ook als je geen duik in koud water neemt.

Tot slot nog twee tips als je besluit de duik te wagen: Zorg altijd dat je in schoon water zwemt door bijvoorbeeld eerst te kijken op een site als zwemwater.nl. En ga niet in je eentje, maar doe het samen. Dat geeft je niet alleen een veilig gevoel de eerste keer, het is ook fijn en leuk om het euforische gevoel te delen als je de sprong eenmaal hebt gewaagd.

Sher zwemt elke dag buiten

In Zin in morgen zie je hoe Sher iedere dag een ochtendduik neemt in de buitenlucht. Bekijk hier de reportage terug.

Sher overwon zijn trauma's door elke dag in koud water te zwemmen

Zin in meer verdieping?

Schrijf je in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief!

Werken met je handen maakt gelukkig