Fouten maken? Dat gaan we liever uit de weg. Maar of je het nou wil of niet, fouten maken hoort er nu eenmaal bij. Wij leggen je uit waarom dat helemaal niet zo erg is als je denkt.
De beste willen zijn op je werk, de grappigste van je vriendengroep willen zijn, de mooiste kleren willen dragen, de beste ouder willen zijn en vooral geen fouten maken. Klinkt dit je bekend in de oren? Grote kans dat jij een perfectionist bent.
Wat is perfectionisme?
Als je perfectionistisch bent wil je, je raadt het al, alles perfect doen. En het liefst nog nét iets beter dan dat. Perfectionisten stellen onrealistisch hoge eisen aan zichzelf en streven doelen na die onmogelijk te behalen zijn.
Perfectionisten zijn dus eigenlijk nooit tevreden met zichzelf of wat ze bereiken. Het is dan ook geen wonder dat ze vaker last hebben van (faal)angsten, stress, burn-out en depressie.
Welke vormen van perfectionisme zijn er?
Je kunt op drie verschillende manieren perfectionistisch zijn. Ten eerste is er het zelfgerichte perfectionisme, waarbij mensen hoge verwachtingen en eisen stellen aan zichzelf.
Sommige mensen hebben last van sociaal voorgeschreven perfectionisme en zijn obsessief bezig met wat anderen van hen denken.
En dan heb je nog het op anderen gerichte perfectionisme. Mensen die daarmee kampen stellen extreem hoge eisen aan anderen en raken van streek als zij niet aan hun verwachtingen kunnen voldoen.
Hoe word je perfectionistisch?
Bij veel mensen is hun perfectionisme geworteld in de angst om afgewezen te worden. Veel perfectionisten geloven dat ze alleen geaccepteerd of gewaardeerd worden als ze geen fouten maken en alles zo goed mogelijk doen.
De manier waarop onze samenleving is ingericht helpt ook niet echt mee. We leven in een prestatiemaatschappij waarin een goede baan, groot huis en een enorme vriendengroep hebben de norm is.
Tel daar alle perfecte plaatjes op sociale media bij op en je hebt hét recept voor een samenleving waarin perfectionisme kan floreren.
Omarm je imperfectie
Hoog tijd dus om imperfectie te omarmen en die angst voor fouten te doorbreken. Het kan helpen om in te zien dat het juist heel waardevol is om af en toe iets verkeerd te doen.
Daarom zetten wij vier redenen voor je op een rijtje waarom het helemaal niet erg is om fouten te maken.
Fouten maken is de beste leerschool
Van fouten maken leer je. Deze uitspraak is niet voor niets een cliché. Want door fouten te maken ontdek je hoe het vooral niet moet en dat inzicht helpt je om in de toekomst betere keuzes te maken.
En wist je trouwens dat uit onderzoek is gebleken dat de lessen die je trekt uit het maken van fouten vaak beter blijven hangen dan lessen die je theoretisch leert? Dat komt omdat de emotionele impact van het maken van fouten, het leerproces versterkt.
Fouten maken maakt je creatief en innovatief
Gemaakte fouten dwingen je om je bestaande plan los te laten, te zoeken naar alternatieve oplossingen en buiten de gebaande paden te denken. Zo leer je dat er altijd meerdere manieren zijn om tot een goed eindresultaat te komen.
'De grootste fout die je in het leven kunt maken, is altijd bang te zijn een fout te maken'
Fouten maken zorgt voor meer zelfkennis en veerkracht
Fouten maken is een goede manier om je sterke én zwakke punten te ontdekken. Dat bewustzijn is de eerste stap naar persoonlijke groei.
Fouten maken maakt je empathischer
Als je zelf af en toe een fout maakt, begrijp je het beter als een ander dat ook doet. Dat maakt je milder en zorgt ervoor dat je met meer medeleven kunt reageren op de fout van een ander.