Herinneringen zijn er om gekoesterd te worden. Maar hoe kun je al die fijne momenten en gebeurtenissen het beste vastleggen? Met deze drie creatieve manieren houd jij je mooiste herinneringen levend. 

De mensen die je hebt ontmoet, ervaringen die je hebt opgedaan en gebeurtenissen die je hebt meegemaakt: je herinneringen zijn kleine bouwsteentjes die jou maken tot wie je bent. 

Waarom zijn herinneringen belangrijk?

Herinneringen vertellen ons niet alleen wie we zijn en waar we vandaan komen, ze hebben nog veel meer belangrijke functies. Hoe dat precies zit leggen we je hieronder uit.

Zo houd je herinneringen levend

Het is dus enorm waardevol om je herinneren goed te koesteren, te bewaren en levend te houden. Maar hoe pak je dat aan? Deze drie creatieve manieren kunnen je daarbij helpen.

Neem een podcast op 

Ga in gesprek met je dierbaren over bijzondere momenten die je samen hebt meegemaakt en maak daar een podcast van. Zo kun je niet alleen waardevolle verhalen vastleggen, maar vereeuwig je ook de stem én persoonlijkheid van je dierbaren. 

Ga los met muziek, geluidseffecten of bijdragen van anderen om de podcast zo persoonlijk mogelijk te maken. Zo is het maken van een podcast een super levendige manier om al jullie gezamenlijke herinneringen te koesteren. 

Maak een huisaltaar

Een huisaltaar is een plek in huis die speciaal is ingericht om belangrijke mensen, gebeurtenissen of voorwerpen in je leven te eren en koesteren. Het weerspiegelt jouw herinneringen, waarden en overtuigingen.

Met het stappenplan hieronder maak je in een handomdraai je eigen huisaltaar. 

Leg een levenstuin aan

In Zin in morgen geeft Cora Postema ons een kijkje in haar levenstuin. ‘Alles wat er groeit en bloeit in mijn tuin is een afspiegeling van mijn leven en de mensen die ik op mijn pad tegenkom’, legt Cora uit. ‘De mooie bloemen, de kleurrijke groenten, de zieke kastanjeboom: alles nodigt uit tot zelfreflectie.’ 

Hieronder lees je hoe je heel makkelijk je eigen levenstuin aanlegt.

Meer inspiratie?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV inspiratienieuwsbrief

Kim-Lian van der Meij