Deze maand besteden we aandacht aan Maria, de vrouw die voor miljoenen mensen zo belangrijk is. Haar naam komen we overal tegen: als vrouwennaam bij straten en dorpen en zelfs bij etenswaren ('mariakaakjes'). Ook in de natuur vind je haar terug.

Of het nu in je tuin is, in het park of in de berm langs de weg: overal vind je planten en bloemen die verwijzen naar Maria. Ze worden Mariabloemen genoemd vanwege hun kleur, vorm, of zelfs geur. Dit zijn een paar van de meest voorkomende.

Anjer

Deze bloem herinnert aan het verdriet van Maria toen haar zoon stierf. De anjer lijkt namelijk op een spijker waarmee Jezus aan het kruis werd genageld. Rode anjers zijn een verwijzing naar liefde en trouw, tot aan de dood. Die eigenschappen horen ook bij Maria.

Cyclaam

Op het blad van de cyclaam zitten donkere vlekken en het middendeel van de witte bloem is rood. Daarom herinnert de plant aan het bloedende hart, het verdriet van Maria.

Gevlekt longkruid

Deze plant heeft een wel heel bijzondere relatie met Maria. De witte vlekken op het blad zouden volgens de legende zijn ontstaan toen Maria druppels moedermelk morste bij het voeden van haar kindje Jezus.

Goudsbloem

In de middeleeuwen gaven mensen vaak de naam Maria aan iets wat ze heel mooi vonden. Deze gouden bloem, die zo op de zon lijkt, kreeg in het Engels de naam 'Marigold' (goud van Maria).

Iris

De bladeren van de iris hebben de vorm van een zwaard met scherpe randen. Ze herinneren aan het zwaard van verdriet en pijn dat symbolisch het hart van Maria doorstak.

Kamille

Op schilderijen waarop Maria is afgebeeld zie je vaak de kamilleplant. Waarschijnlijk is dat vanwege de geneeskrachtige werking van het kruid, vooral voor vrouwenkwalen.

iris
korenbloem

Korenbloem

Niet alleen de hemelse, blauwe kleur herinnert aan Maria. Ook het feit dat de bloem tussen het koren groeit heeft een symbolische betekenis. Het koren staat namelijk voor Jezus: de graankorrel die moest sterven om brood te worden voor velen.

Lelie

In de christelijke traditie is de witte lelie een symbool van zuiverheid. Vandaar dat een engel een witte lelie in zijn hand houdt als hij Maria komt vertellen dat ze een kind zal krijgen. Maria was volgens het evangelie immers maagd toen ze van Jezus beviel.

Lievevrouwebedstro

Behalve de naam en de witte kleur verwijst ook de geur van deze plant naar Maria. Daar zit een lief verhaal achter: Maria zou de geur aan het kruid hebben geschonken uit dankbaarheid, omdat Jozef er voor haar een heerlijk bedje van had gemaakt. Datzelfde verhaaltje wordt trouwens ook verteld over de jeneverbes.

Maagdenpalm

De bloemen van deze plant hebben een hemelsblauwe kleur, net als de mantel van Maria. Ook groeit de plant heel laag bij de grond, wat de plant nederig maakt net als Maria. 

Roos

Last but not least. De roos is misschien wel de bekendste Mariabloem. Maria wordt in gebeden en gezangen vaak 'roos zonder doornen' genoemd omdat ze zonder erfzonde is geboren. De gebedsketting die aan Jezus en Maria is gewijd heet dan ook niet voor niets een rozenkrans.

Wil jij meer weten over vergroenen, buitenleven en natuur?

Schrijf je dan in voor de Morgen kan groener nieuwsbrief!

Geveltuin