Bij spiritualiteit denk je al snel aan iemand die in stilte zit te mediteren, maar een potje schreeuwen kan ook heel bevrijdend zijn. In Zin in morgen deed presentator Thomas Cammaert mee aan een haka ceremonie waarbij je zo hard mogelijk je zorgen van je af schreeuwt. Bekijk de reportage onderaan de pagina.

Wat is de haka

De Haka is de traditionele dansceremonie van de Maori uit Nieuw Zeeland. Het is een ceremoniële stammendans waarbij je met luide kreten en uitgestrekte tong een aantal zinnen schreeuwt. De Maori’s konden tot in de negentiende eeuw niet schrijven en probeerden daarom hun verhalen en geschiedenis op een andere manier over te brengen, met hun lichaam en hun stem. Zo probeerden ze de vijand te intimideren. Een krijgsdans dus, om kracht, trots en eenheid uit te stralen.

De hedendaagse haka

Maar het ritueel is meer dan een oorlogsdans, het wordt ook georganiseerd op ceremonies zoals bruiloften, verjaardagen en begrafenissen en om speciale gasten en toeristen welkom te heten. En het is ook een manier om de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland te eren.

Met respect mee omgaan

Ook in de sport is de haka inmiddels een fenomeen. Het ritueel wordt steevast opgevoerd door het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland, All Blacks. De rugbyspelers dansen de haka om krachtig en bedreigend over te komen naar hun tegenstanders.

De haka en voetbal

Het staat iedereen vrij om een hakaritueel te houden, maar het moet wel met respect gebeuren. Tijdens het WK vrouwenvoetbal ging dat even mis toen een aantal spelers van het Nederlandse en Spaanse voetbalteam de spot leken te drijven met de dans. Het werd ze niet in dank afgenomen door Nieuw-Zeeland en excuses volgden.

Haka in Nederland

Emilie Manawa verdiept zich al meer dan twintig jaar in de haka en de tradities van de Maori. Ze organiseert haka rituelen in Nederland en heeft hiervoor officieel de zege ontvangen van de Maori uit Nieuw-Zeeland. In Zin in morgen deed presentator Thomas Cammaert mee aan het dansritueel. Deze versie van het ritueel gaat over verbinding met jezelf, elkaar en de wereld om je heen. Door met elkaar op z’n hardst te schreeuwen wat je los wil laten en wil omarmen ontstaat er een nieuwe positieve en krachtige energie.

Een dansend gebed

Voor Emilie is de haka als een dansend gebed en is het heel spiritueel: ‘Je werkt met energie, met een intentie en je doet het altijd in verbinding met het hogere, met je voorouders en met de heilige grond waarop je staat. Ik hou van mediteren in stilte, maar tegelijk vind ik het ook fijn als je heel expressief kan zijn en dat de energie echt door je heen kan knallen in plaats van alleen maar heel rustig stromen.’

Bekijk de reportage

Bekijk hieronder de reportage over de ervaringen van Thomas met het heilige hakaritueel. De tekst die tijdens de ceremonie wordt gezongen is: ‘Ka Mate, Ka Mate’ wat zoveel betekent als ‘ik sterf, ik sterf’. En daarna ‘Ka Ora, Ka Ora’, wat staat voor ‘ik leef, ik leef’.

Thomas Cammaert doet mee met een Haka ceremonie
9 min 40 s
Deze video op je eigen site plaatsen