We doen het allemaal, maar het is funest voor onze rust, concentratie en goede humeur: multitasken. Het wordt tijd dat we er radicaal mee stoppen. Zin in morgen daagt je uit om mee te doen én geeft vier tips om je daarbij te helpen.
Lange to-do lijstjes en belangrijke verantwoordelijkheden: de Britse journalist Oliver Burkeman merkte dat hij daar behoorlijk last van had. Om meer rust in zijn leven te brengen besloot hij een experiment met zichzelf aan te gaan. Hij stopte met multitasken. Niet een beetje, maar radicaal.
Eén ding tegelijk
Burkeman besloot helemaal niets meer tegelijk te doen. Niet de krant lezen tijdens het ontbijt, geen muziek of podcasts luisteren tijdens het sporten en niet op z'n telefoon scrollen tijdens het kijken naar een film. Hij wilde zich weer echt kunnen concentreren op wat hij aan het doen was. Maar dat bleek verrassend moeilijk.
De uitdaging aan
Hij ontdekte dat hij onbewust verslaafd was geraakt aan verschillende dingen tegelijk doen. Maar hij kwam er ook al snel achter dat één ding tegelijk doen veel beter voelde en dat dat misschien wel een antwoord, of in ieder geval een deel daarvan, kan zijn op toenemende angst en stressklachten.
Daarom daagt hij iedereen uit om ook één of twee weken te stoppen met multitasken, gewoon om eens te kijken wat het je brengt. En er bestaat een grote kans dat het je zó bevalt, dat je nooit meer anders wil.
Waarom is multitasken slecht voor je?
Want multitasken lijkt dan misschien wel het ideale antwoord te zijn op je overvolle agenda, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Het is namelijk simpelweg onmogelijk voor ons brein om twee dingen tegelijk te doen. Wanneer je dit toch probeert, zijn je hersenen constant aan het schakelen van de ene naar de andere taak.
Soms voelt het misschien alsof je aan het multitasken bent, maar eigenlijk is je brein dus vliegensvlug aan het switchen.
En uiteindelijk kost dat constante switchen je meer dan dat het oplevert. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat multitaskers tot wel 40% minder productief zijn. Daarnaast kun je je minder goed concentreren, maak je sneller fouten en word je er ook nog eens heel moe van.
‘Jezelf afleiden van uitdagende taken door podcasts te luisteren, maakt die taken niet draaglijker’
Zo doe je je eigen 'multitask detox'
De hoogste tijd om het multitasken gedag te zeggen dus. Geen idee hoe je dat voor elkaar moet krijgen? Deze tips helpen je op weg:
Weg met afleidingen
De eerste tip in dit rijtje ligt misschien voor de hand, maar is daardoor niet minder belangrijk.
Want de afleidingen vliegen je om de oren, terwijl je dat zelf misschien niet eens doorhebt. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in jouw afleidingen. Schrijf tijdens een werkdag eens op welke dingen jou op welke momenten afleiden. Dit kan je telefoon zijn, of die (iets té) gezellige collega. Neem vervolgens concrete stappen om die afleiding te verminderen. Dus leg je telefoon uit het zicht of ga eens ergens anders zitten.
Eén voor één
Maak altijd af waar je mee bezig bent, voordat je aan een nieuwe taak begint. Klinkt misschien simpel, maar vergt nog behoorlijk wat oefening en wilskracht.
Prioriteiten stellen
Is dat binnenkomende mailtje nu echt zo belangrijk, of kun je er beter voor zorgen dat die deadline wordt gehaald? Rangschik alle taken die nog op je liggen te wachten op belangrijkheid en werk het lijstje af. En ook hier geldt: maak eerst af waar je mee bezig bent voor je een nieuwe taak begint.
Beloon jezelf
Geef jezelf kleine beloningen als het lukt om je aandacht op één taak te richten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je een kop koffie mag halen of een wandelingetje mag maken als je een uur onafgebroken aan één taak hebt gewerkt. Kijk je toch op je telefoon, of maak je toch een praatje met je collega? Dan gaat het uur weer opnieuw in.
