We doen het allemaal, maar het is funest voor onze rust, concentratie en goeie humeur: multitasken. Het wordt tijd dat we er radicaal mee stoppen, zegt de Britse schrijver Oliver Burkeman. En hij daagt zoveel mogelijk mensen uit met hem mee te doen.

Radicaal gestopt

Oliver Burkeman is journalist en columnist en schrijver van het boek ‘4000 weken’. In dit boek beschrijft hij hoe je het beste met je 4000 weken op aarde kunt omgaan, want zo lang leven we gemiddeld. Toch merkte hij dat hij nog steeds last had van de druk van verantwoordelijkheden en lange to-do lijstjes. Daarom besloot hij een experiment met zichzelf aan te gaan: hij stopte met multitasken. Niet een beetje, maar radicaal.

Een ding tegelijk

Burkeman besloot helemaal niets meer tegelijk te doen. En dus stopte hij ook met het luisteren van podcasts of muziek tijdens het wandelen, autorijden en de vaatwasser inruimen. Hij wilde zich weer écht kunnen concentreren op wat hij aan het doen was. Eén activiteit tegelijk, altijd. Het bleek verrassend moeilijk.

Challenge van twee weken

Nu roept hij iedereen die het wil horen op het ook een of twee weken te proberen. Zelf ontdekte hij dat hij onbewust verslaafd was geraakt aan altijd verschillende dingen tegelijk doen. Hij merkte dat één ding tegelijk doen veel beter voelde en misschien wel de beste vaardigheid is waar we over beschikken. En dat dat rust geeft in een tijd waarin we worden geconfronteerd met inflatie, burn-out, oorlog, klimaatproblemen, woningnood en natuurlijk… social media.

Multitasken bestaat niet

Ook al proberen we het allemaal, niemand kan multitasken. Het is simpelweg onmogelijk voor ons brein om twee dingen tegelijk te doen. Wat er gebeurt als je twee dingen tegelijk probeert te doen is switchen. Je hersenen stappen constant over van de ene naar de andere taak. Sommige mensen kunnen snel switchen waardoor het lijkt of ze kunnen multitasken, maar dan nog zijn ook zij aan het schakelen tussen taken.

‘Jezelf afleiden van uitdagende taken door podcasts te luisteren, maakt die taken niet draaglijker’

Oliver Burkeman

Dodelijk voor je concentratie

En dat schakelen is dodelijk voor je concentratie. Sterker nog: je verliest er tijd door. Je brein kan namelijk nooit direct verder als je wisselt van taak. Denk maar aan het lezen van een ingewikkeld artikel. Als je tijdens het lezen wordt afgeleid door een e-mail en daarna weer verder wil met het artikel, moet je het laatste stuk vaak opnieuw lezen om te weten waar je was gebleven. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen slechter en trager presteren als ze twee taken tegelijk moeten uitvoeren en beter presteren als ze één ding tegelijk doen.

Accepteer je beperkingen, aldus de schrijver: ‘Jezelf afleiden van uitdagende taken door naar podcasts te luisteren, maakt die taken niet draaglijker. Integendeel: het maakt ze minder leuk, simpelweg omdat ze je overtuiging versterken dat je ze alleen kan verdragen als je jezelf afleidt. Daarbij leidt het er automatisch toe dat je noch die podcast goedt onthoudt, noch die uitdagende taak goed kunt afronden.’

Burkemans experiment slaagde. Hij kickte af van multitasken en geniet nu meer van alles wat hij doet, omdat hij alles in het hier en nu doet. Burkeman: ‘Er is altijd meer te doen dan je ooit zal kunnen doen. Dus beter kun je je eindige tijd, energie en aandacht steken in een handvol dingen die er echt toe doen.’

Bron: New York Times.

Concentratieoefening

Wil je ook stoppen met multitasken, maar raak je snel afgeleid? Doe dan iedere dag deze concentratieoefening: kies een voorwerp waar je naar gaat kijken. Dat kan van alles zijn, je computermuis, een plant, een kopje of iets aan de muur. Kijk met al je aandacht naar dat voorwerp. Dit doe je een paar minuten lang. Merk je dat je gedachten afdwalen? Gebruik dan je wilskracht om je weer met al je aandacht op het voorwerp te focussen. Als je dit elke dag doet, zal je concentratievermogen langzaam beter worden en wordt het makkelijker om één ding tegelijk te doen.