De warme zon, de zoete geuren in de natuur en de lichte, vrolijke dagen; kon de zomer maar veel langer duren. Helaas laat de tijd zich niet verlengen. Maar je kan wél je tijdsbeleving veranderen. Met deze tips vertraag je de tijd.

1. Let niet op de klok

Ze zijn overal, plekken waar je de tijd kan zien. Heel handig natuurlijk, maar om je beleving van tijd te veranderen kun je er beter niet te vaak naar kijken. Laat de tijd los en probeer je ritme te laten bepalen door de natuur. Ga bewust op je gevoel af zonder je af te vragen hoe laat het is. Bedenk niet hoe laat je wil eten, maar laat je maag het bepalen. Zet geen wekker, tenzij je moet werken natuurlijk, maar laat het licht je wakker maken.

2. Creëer rust in je hoofd 

Als je gehaast door het leven gaat, kun je het gevoel krijgen dat je ‘wordt geleefd’ en geen grip hebt op de tijd. Dat gevoel kun je beïnvloeden door bewust minder te doen en meer rustmomenten in te lassen. Probeer regelmatig momenten van stilte toe te laten. Dat kan al door even niets te doen of door een paar minuten je ogen te sluiten en te mediteren of een wandeling te maken zonder telefoon. Hoe vaker je dit soort momenten toevoegt, des te makkelijker het wordt om in het moment te zijn en de tijd bewuster te ervaren.

3. Gebruik je zintuigen

Je kan op twee manieren eten: snel en ondoordacht of hap-voor-hap en met aandacht. Probeer een keer op een andere manier bewust te worden van wat je eet: hoe smaakt het? Wat proef je? Hoe ziet het eruit? Hoe voelt de textuur aan van datgene wat je eet? Deze concentratieoefening kun je overal toepassen, ook als je een wandeling maakt in de natuur en zelfs wanneer je boodschappen doet.

‘Leg je hand een minuut op een hete kachel en het lijkt een uur. Zit een uur naast een mooi meisje en het lijkt een minuut’

Albert Einstein

4. Maak nieuwe herinneringen

Nieuwe ervaringen hebben invloed op je tijdsbeleving. Je hersenen kennen ze nog niet waardoor je ze intenser beleeft. Daarom hebben kinderen vaak nog het gevoel dat de tijd heel lang duurt, alles gebeurt immers voor het eerst. Wil je zelf je beleving van tijd verdiepen, dan is het dus goed om je routines los te laten. Doe iets wat je nog nooit hebt gedaan: schilderen, een nieuwe taal leren, een luchtballonvaart maken of een andere route nemen op de terugweg van je vakantie.

5. Vertraag je adem

De meeste mensen ademen richting de twintig keer per minuut, maar eigenlijk is dat te vaak. Het is beter voor je zenuwstelsel om twaalf tot veertien keer per minuut te ademen, trager ademen dus. Daarmee verplaats je het besef van tijd of het je druk maken om de tijd naar de achtergrond en kun je beter verbinden met jezelf en het hier en nu. Een ademoefening waarmee je dit kunt trainen is die waarbij je vijf tellen inademt en vijf tellen uitademt. Je kan ook vier tellen inademen en zes tellen uitademen. Het één is niet beter dan het andere, dus kies welk ritme jij het prettigst vindt en ervaar het verschil.